Pred sudom i šefovi Frankfurtske mafije

Izvor: Vesti-online.com, 21.Jun.2011, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pred sudom i šefovi Frankfurtske mafije

Velika grupa kriminalaca iz nekoliko makedonskih gradova, poznata pod nazivom Frankfurtska mafija, uskoro će sesti na optuženičku klupu zbog trgovine narkoticima u Austriji i Nemačkoj, kao i zbog pranja novca. Pred sudijama će se naći i šefovi Frankfurtske mafije: Zoran - Skršeniot Manaskov, Spase - Ajdukot Dimovski i njegov sin Tome.

Šefovi Frankfurtske mafije terete se da su organizovali narko-dilere koji su unosili drogu u Austriju i Nemačku. U Beču i Frankfurtu imali >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << su stanove gde su drogu delili sitnim dilerima i uličnim prodavcima.

Ova banda formirana je sredinom devedesetih godina prošlog veka kada se nekoliko žitelja iz makedonskog gradića Velesa upustilo u prodaju droge u Frankfurtu. Za samo nekoliko godina oni su uspeli da regrutuju nekoliko desetina mladih Velešana koji su "posao" s narkoticima razgranali po celoj Nemačkoj.

Svaki pripadnik Frankfurtske mafije imao je poseban zadatak. Neki su vrbovali nove narko-dilere, drugi su bili zaduženi za transport i distribuciju heroina, a ostali za uličnu prodaju droge.

Oni su uspeli da zavladaju narko-tržištem u Frankfurtu zahvaljujući tome što su smanjili uličnu cenu droge i tako uspeli da preotmu klijente od svojih rivala, kriminalnih grupa Albanaca s Kosova, Albanije i Makedonije. Kada ih je napokon u Frankfurtu ugrozila nemačka policija, preselili su se u Beč i tu na isti način ušli u preotimanje narko-tržišta. Procenjuje se da je njihov mesečni obrt od ilegalne prodaje droge bio i do oko milion i po evra.

Makedonska policija je u saradnji sa kolegama iz Nemačke i Austrije od oktobra prošle do februara ove godine privela 55 osoba, za koje se sumnjalo da su pripadnici Frankfurtske mafije (22 zbog trgovine drogom i 33 zbog pranja novca). U nastavku policijske akcije Dirigent početkom ove godine, uhapšeno je još 40 ljudi.

Prva hapšenja pripadnika Frankfurtske mafije sprovedena su u februaru 2009. godine. Policijska akcija se istovremeno odvijala u Skoplju, Velesu, Đevđeliji i Svetom Nikoli, a u njoj je učestvovalo čak 350 specijalaca.

Tada su u Velesu bili privedeni Zoran - Skršeniot Manaskov i Jordan - Rkulot Jordanov, ali su u nedostatku dokaza osuđeni samo zbog nedozvoljenog posedovanja oružja. Jordanov je u septembru prošle godine ubijen u mafijaškom obračunu u Skoplju.

Krajem decembra prošle godine, u policijskoj akciji Dirigent uhapšeni su napokon i šefovi Frankfurtske mafije, Zoran - Skršeniot Manaskov, Spase - Ajdukot Dimovski i sin Tome Dimovski.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.