Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jul.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pred OI: Ako ustreba, Kinezi će menjati vreme

PEKING - Predstavnici Kineske meteorološke agencije tvrde da će, ukoliko na dan otvaranja Olimpijskih igara bude loše vreme, domaći meteorolozi moći da ga promene.

Potpredsednik agencije rekao je da će se stručnjaci za vremenske prilike dogovoriti s predstavnicima kineske vlade kako bi doneli odluku hoće li da menjaju vreme 8. avgusta, na dan svečanog otvaranja Olimpijskih igara, ili ne, javila je kineska novinska agencija Sinhua, a preneo Radio "Slobodna Evropa".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
On je dodao je da kineski stručnjaci od 2003. godine razvijaju sofisticirane metode uticaja na vremenske prilike. Najviše pažnje posvetili su redukciji padavina, iako, kako sami priznaju, ova tehnologija i dalje ima puno nedostataka.

"Veštačka promena vremena bi mogla biti jako korisna kada dođe do slabije kise. Međutim, kada se radi o jakim padavinama ili nevremenu, mi smo nemoćni", priznaju u kineskoj meteorološkoj agenciji.

Stručnjaci: Čekaju preliminarnu prognozu

Službeni podaci o vremenskim prilikama koje se očekuju za 8. avgust biće poznati tek u petak, 1. avgusta. Kineski stručnjaci će verovatno dve sedmice pre početka Olimpijade imati preliminarnu vremensku prognozu, ali je neće javno objavljivati.

Meteorolozi su proučavali podatke o vremenskim prilikama za razdoblje od 1951. go 2007. godine i utvrdili da postoji 47 posto šanse da će 8. avgusta padati kiša. Ipak, oni tvrde da je malo verovatno da će tog dana biti pljuskova.

Podaci o vremenu dostupni svima

Pažljivo će se pratiti vremenska prognozu za oblasti u kojima se nalazi 31 olimpijski stadion. Tri dana pre velikih sportskih događaja, kineski meteorolozi će slati detaljnu vremensku prognozu stručnjacima Olimpijskog komiteta.

Vremenski podaci će se obnavljati na svaka tri sata, a biće dostupni svima putem TV-mreže, telefona i Interneta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.