Pre Filina napadnut i pantomimičar Boljšoja

Izvor: Mondo, 22.Jan.2013, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pre Filina napadnut i pantomimičar "Boljšoja"

Interfaks javlja da je nekoliko dana pre nego što je napadnut umetnički direkotr Boljšoj teatra Sergej Filin, pretučen još jedan umetnik ovog teatra. Filin kome je bačena kiselina u lice danas je podvrgnut plastičnoj operaciji.

U operaciji su korišćene savremene metode za aktiviranje ćelija s ciljem bržeg obnavljanja kože.

Prema rečima lekara, operacija je bila uspešna, ali Filinu, kome je već operisano oko, predstoji još nekoliko intervencija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
U međuvremenu, Interfaks javlja da se na meti napada ovih dana našao još jedan umetnik iz ovog teatra.

Nekoliko dana pre nego što je nepoznati napadač Filinu bacio kiselinu u lice, nepoznate osobe su isprovocirale svađu sa Jevgenijem Kulješom, pantomimičarom, na jednoj metro-stanici i posle toga su ga prebili, oteli mobilni telefon i novčanik.

I Kulješ je morao da potraži pomoć u bolnici.

Četrdesetdvogodišnji Filin je napadnut sredinom januara, a policija istražuje verziju po kojoj je napad povezan sa njegovim radom ali ne isključuje ni druge mogućnosti poput porodičnog nasilja.

Prema izveštajima, nepoznata maskirana osoba je prišla Filinu na pakingu ispred njegove kuće ulici Trockog u centru Moskve, bacila mu kiselinu u lice i pobegla.

Umetnički direktor čuvenog ruskog pozorišta je prevezen u bolnicu sa opekotinama a portparolka Boljšoj teatra Katarina Novikova, koja ga je tada obišla, rekla je da ima opekotine trećeg stepena na licu i očima, preneo je Itar-Tas s.

Prema njenim recima, Filin je dobio više pretnji u poslednje vreme.

Lekari su rekli da će mu biti potrebno najmanje šest meseci da se oporavi.

"Raša tudej" je naveo da bi Filin mogao da izgubi vid zbog opekotina, ali da lekari u moskovskoj bolnici čine sve da to spreče.

"Nikada nismo ni pomislili da bi rat za uloge, a ne za nekretnine ili naftu, mogao da dostigne nivo zločina", rekla je Novikova.

Generalni direktor Boljšoj teatra Anatolij Iksanov rekao je da veruje da je napad povezan sa Filinovim radom.

"On je principijelan čovek i nikada ne pravi kompromise. Ukoliko veruje da neki igrač nije spreman ili sposoban za ulogu, on će ga odbiti."

Filinova majka je rekla da su pretnje počele 31. decembra. Neposredno pre napada njegova fejsbuk stranica i mejl su hakovani a prema nekim izvštajima u petak su mu probušene gume na kolima. Za sve to vreme neko ga je stalno zvao i ćutao kada bi podigao slušalicu.

Filin, nekadašnja baletska zvezda Boljšoja je imenovan za umetničkog direktora teatra u martu 2011. godine čemu je prethodila oštra borba za tu poziciju.

On je rođen 1970. godine u Moskvi a u Boljšoj teatru je počeo da igra 1988. godine. Dobitnik je više domaćih i stranih priznanja, a igrao je na pozornicama širom sveta uključujući londonski Kovent garden. Baletsku karijeru završio je 2011.

Nepoznati napadač je optužen za namerno nanošenje ozbiljnih povreda , što je krivično delo za koje je predviđena kazna zatvorom od dve do osam godina.

(Tanjug, foto ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.