Prašina opet prizemljila avione

Izvor: B92, Beta, 09.Maj.2010, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prašina opet prizemljila avione

Beograd, Madrid -- Zbog vulkanskog pepela zatvoreni aerodromi u Španiji, Portugaliji, Italiji i Francuskoj. Pepeo se kreće ka Centralnoj Evropi.

Oblak vulkanskog pepela sa Islanda nastavlja da se širi i ponovo uzrokuje poremećaje u vazdušnom saobraćaju. Zatvoreni su aerodromi širom Španije, Portugala, Italije i Francuske, a pepeo se kreće ka Centralnoj Evropi. Saobraćaj sa starog kontinenta ka Americi obavlja se isključivo preko Grenlanda uz mnogo kašnjenja. Prema poslednjim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << informacijama zatvoreni su aerodromi u Splitu i Zadru.

U evropskom vazdušnom prostoru danas se očekuje dodatno obustavljanje letova.

Španija je prva zatvorila svoje aerodrome, a slične poteze povukle su i aerodromske službe širom Portugala, Italije i Francuske.

Meteorolozi predviđaju da će se oblak pepela do večeras proširiti iznad južnih delova Nemačke, Švajcarske, Češke i Austrije.

Razočarani putnici širom evropskih aerodroma pokušavaju da pronađu drugačiji vid prevoza i stignu do svojih destinacija.

"Do Porta u Portugalu ćemo ići autobusom, a odatle posle avionom."

"Saznala sam da je let otkazan na aerodromu. I to me je baš uzrujalo. Ali, šta da radimo..."

"Trebalo je da putujemo u Minhen, a odatle za Delhi, u Indiju. Razmišljamo šta da radimo. Još nismo odlučili."

Oblak pepela, koji se prostire na oko dve hiljade kilometara lebdi i nad Atlantikom, usporavajući letove između Evrope i Severne Amerike.

Mnogi prekookeanski avioni prisiljeni su da promene redovnu putanju. Saobraćaj će se do daljeg obavljati preko Grenlanda, kako bi se izbegao oblak pepela, a promene u letenju dovode do ozbiljnih kašnjenja.

Zbog pepela iz vulkana na Islandu avio-saobraćaj iznad severne Evrope bio je prošlog meseca prekinut na nedelju dana.

Aviokompanije su pretrpele gubitke od više milijardi evra, a milioni putnika danima su bili zarobljeni na aerodromima širom sveta.

Informacije o letovima iz Beograda možete dobiti na sajtu aerodroma "Nikola Tesla".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.