Pozorište škola prefinjenosti i dubine

Izvor: Vostok.rs, 28.Mar.2011, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozorište škola prefinjenosti i dubine

28.03.2011. -

Rusija je postala druga zemlja u svetu, koja je osnovala specijalizovani digitalni TV kanal Pozorište. On je počeo da radi 27. marta, kada se obeležava Međunarodni dan pozorišta.

Nešto slično postoji samo na TV kanalu Arte, osnovanom 1990-ih godina od strane tandema: Francuske i Nemačke. Ruski kolege evropskih TV stručnjaka planiraju da demonstriraju raznovrsni pozorišni život - direktne prenose međunarordnih festivala, istaknute premijere, probe, «portrete» >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << velikih glumaca. Čitavo društvo traži takav TV kanal, - ubeđena je pozorišni kritičar Jelena Djakova.

Jaz između kvalitetne kulture i masovne kulture je mnogo veći nego što je to bilo pre 20 godina. I to je opasna razlika! – smatra ekspert. Zato se dešava da pozorišni auditorijum se zatvara u svom krugu. Stasava generacija koja je osuđena na potrošnju samo masovne kulture. Međutim, pozorište je škola prefinjenosti i dubine.

Novi ruski digitalni TV kanal namerava da vodi gledaoce kroz čitav pozorišni prostor zemlje, a ne samo prestonice. Kada je reč o pozorišnim prestonicama, u Rusiji ih ima više, - tvrdi ekspert Jelena Djakova.

Ne poznajem trupu koja bi bolje osećala nesklad savremenog običnog života i imala prema njemu veće saučešće nego Koljada-teatar iz Jekaterinburga, - kaže kritičar. Ponekad se desi da iz unutrašnjosti dolazi pozorište retke lepote. Recimo, Tomsko pozorište lutaka Skomoroh čije su postavke bez premca po lepoti, finoći i radosti života i detinjstva.

Digitalni TV kanal Pozorište ima interes i za emitovanje van Rusije, za čitav postsovjetski prostor. Pozorište je bilo maltene jedina zona, gde Rusija i, recimo, Pribaltika nisu se nikada svađale. Imena reditelja Njakrošjusa, Hermanisa, Tuminasa se često pojavljuju na moskovskim pozorišnim plakatama. TV kanal Pozorište će čuvati taj jedinstveni kulturni prostor, - ubeđena je Jelena Djakova.

Međutim, sadržaj TV kanala Pozorište ne može a da nema konflikte, - smatra poznati komediograf Aleksandar Gelman.

"Trebalo da bi TV kanal obuhvataa konfliktne strane u životu pozorišta, - kaže dramski pisac. – Potrebna je diskusija. Inače, čini mi se, da TV kanal ne sme da bude čisto estetska pojava. Ljudske strasti, koje se razvijaju u društvu, takođe su dostojne njegove pažnje. S novim TV kanalom povezuju svoje nade praktično svi najautoritativniji ruski pozorišni delatnici. Recimo, rukovodilac Moskovskog hudožestvenog teatra Olag Tabakov je, pozdravljajući tu ideju, prilikom promocije kanala Pozorište u Moskvi rekao: Veoma je važno da bi osnovna pažnja bila dodeljena mladoj generaciji ruskog pozorišta, odnosno, našoj budućnosti.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.