Povučen predlog o skeniranju tela

Izvor: B92, 20.Nov.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povučen predlog o skeniranju tela

Brisel -- Evropska komisija odustala je od plana za uvođenje mere bezbednosti na aerodromima - skeniranja celog tela putnika.

Protivljenje planu u Evropskom parlamentu pretilo je da odloži primenu predloga sveobuhvatnih aerodromskih bezbednosnih mera koje uključuju ukidanje zabrane EU o unošenju tečnosti u ručnom prtljagu u avion, izjavio je portparol Evropske komisije zadužen za saobraćaj Fabio Pirota.

"Želimo da sprovedemo naš predlog u oblasti avio bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ukinemo zabranu nošenja tečnosti od aprila 2010. godine", rekao je Pirota.

On je rekao da je zbog toga Evropska komisija odustala od predloga za skeniranje tela putnika.

Međutim, izvršni organ EU pokušaće u budućnosti da uvede takve skenere, pošto bi oni igrali važnu ulogu kao dodatan način kontrole, rekao je portparol.

Zabrana unošenja tečnosti uvedena je posle napada na SAD 11. septembra 2001, a biće ukinuta ukoliko bude primenjena tehnologija za skeniranje tečnosti, dodao je Pirota.

Poslanici Evropskog parlamenta usprotivili su se prošlog meseca predlogu za uvođenje skeniranja celog tela putnika, ocenjujući tu meru kao "virtuelno skidenje" koje narušava fundamentalna ljudska prava i pozdravili su povlačenje tog predloga.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.