Posvađali se američki i izraelski Jevreji

Izvor: Vesti-online.com, 04.Dec.2011, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posvađali se američki i izraelski Jevreji

Izraelska vlada suočava se sa neuobičajenim kritikama najvećih jevrejskih organizacija u SAD nakon što je pokrenula reklamnu kampanju u kojoj poziva izraelske iseljenike da ne ulaze u brak sa američkim Jevrejima "neznalicama" ili da decu odgajaju u SAD.

U prvoj reklami mlada Izraelka se trgne kada je njen dečko priprema romantičnu večeru, pali sveće i pušta muziku u danu kada se obeležava "Jom hazarikon" ili jevrejski Dan sećanja. Glas naratora i tekst na ekranu navode >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da će "oni uvek ostati Izraelci, a njihovi partneri neće uvek znati šta to znači i da im zato treba pomoći da se vrate u Izrael".

Druga reklama je izazvala je još žešće reagovanje američkih Jevreja. U tom spotu devojčica sedi u krili roditelja i putem Interneta razgovora sa bakom i dekom u Izraelu. Devojčica govori hebrejski, ali kada je baka upita koji je praznik ona uzvikne: "Božić!" na engelskom jeziku, uprkos tome što joj se iza leđa nalazi "menora" ili sedmokraki jevrejski svećnjak.

Jevrejska federacija Severne Amerike poslala je protestno pismo izraelskim vlastima u kojem kampanju naziva "porukom američkim Jevrejima da dovoljno ne shvataju", što smatraju veoma uvredljivim i nečuvenim.

"Strahujemo da će ova kampanja imati samo kontraefekat i umesto da vrati Izraelce, otuđiće Jevreje iz dijasppore od Izraela," navodi se u saopštenju Jevrejske federacije, koja predstavlja 157 jevrejskih organizacija.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.