Postavljen spomenik žrtvama pada predsedničkog aviona

Izvor: Studio B, 10.Nov.2010, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postavljen spomenik žrtvama pada predsedničkog aviona

Tačno u 8.41, u momentu kada se pre sedam meseci srušio avion poljskog predsednika Leha Kačinjskog kraj Smolenska u Rusiji, u Varšavi je svečano postavljen spomenik žrtvama te avionske nesreće koju nije preživeo niko od 96 putnika i članova posade.

Na varšavskom Vojnom groblju Povonzki okupila se danas većina porodica poginulih a spomenik su svečano otkrili naslednik Kačinjskog na čelu Poljske, predsednik Bronjislav Komorovski, gradonačelnica Varšave Hana Gronkjevič >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Valc i majka najmlađe žrtve nesreće, jedne stjuardese.

Na Povonzki na svečano otkrivanje spomenika danas demonstrativno nije došao brat blizanac poginulog predsednika, neuspešni protivkandidat Komorovskog, lider opozicione konzervativne stranke Pravo i Pravda, Jaroslav Kačinjski.

On optužuje vladu premijera Donalda Tuska da je skrivila pogibiju njegovog brata zato što je ruski premijer Vladimir Putin u skladu sa protokolom uputio poziv poljskom premijeru, a ne predsedniku Kačinjskom da 7. aprila zajedno odaju poštu hiljadama poljskih oficira streljanih po naređenju Kremlja u proleće 1940. godine u Katinskoj šumi kraj Smolenska.

Predsednik Leh Kačinjski poginuo je na putu na komemoraciju u Katinu, organizovanu specijalno za njega 10. aprila, tri dana nakon što su pred grobovima streljanih Poljaka u Katinu pognuli glave Putin i Tusk.

Jaroslav Kačinjski i deo porodica poginulih poljskih konzervativaca ovaj spomenik ignorišu i insistiraju da se podigne veličanstveni spomenik Lehu Kačinjskom ispred Predsedničke palate u centru Varšave, što i gradske vlasti i poljska vlada odbijaju.

Veliku ploču od belog granita koja je pukla u sredini kao simbol otkinutog krila predsedničkog "tupovoljeva" podignutu na mestu gde je sahranjeno 28 žrtava nesreće osveštao je jutros metropolit varšavski, nadbiskup Kažimjež Nič.

"Teške, dramatične rane države mogu da zarastu relativno brzo zahvaljujući demokratskim procedurama i zajedničkoj brizi da država funkcioniše onako kako treba. Strašne rane u srcima porodica poginulih zarastaju mnogo teže, a ponekada ni ne mogu", kazao je predsednik Poljske Bronjislav Komorovski.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.