Poruka mira iz Svete zemlje

Izvor: Glas javnosti, Beta, Tanjug, 26.Dec.2009, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poruka mira iz Svete zemlje

VITLEJEM - Na hiljade ljudi iz čitavog sveta proslavilo je juče Božić po gregorijanskom kalendaru u biblijskom gradu Vitlejemu, na Zapadnoj obali, u kojem se prema hrišćanskom verovanju rodio Isus, pošto su preksinoć prisustvovali ponoćnoj misi, moleći se za mir.

Svečanost je počela prekjuče, na Badnji dan, uz tradiconalnu povorku skauta s gajdama na Trgu jasli, a kulminirala je u crkvi Svete Katarine, uz crkvu Hristovog rođenja, podignute na mestu gde je Isus rođen, preneo >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je Tanjug. Latinski patrijarh Fuad Tval pozvao je vernike, obraćajući im se na šest jezika, uključujući arapski, da se vrate kućama noseći poruku mira iz Svete zemlje. „Možete poneti nazad sa sobom želju za mirom - mir u Svetoj zemlji, gde je princ mira rođen. I mir za ceo svet, za muškarce i žene dobre volje“, rekao je patrijarh.

Pevanje umesto saobraćajne kazne

Policija u Varšavi je ovog Božića, u skladu s Jevanđeljem, propagirala milosrđe pa je nesavesnim vozačima, koji ne haju za znak ograničenja brzine, umesto kaznenih bodova kaznu za prekršaj naplaćivala u vidu pevanja božićnih koleda. U skijalištu Vejl, u Koloradu, prikaz Hristovog rođenja sa živim akterima umalo su pokvarila dva magarca koja nisu želela da se pojave na sceni. Magarci su srušili ogradu i pobegli.

Vitlejem je ove godine očekivao veliki broj hrišćanskih hodočasnika i turista za Božić. Gradonačelnik Viktor Batarse rekao je da će ih biti najmanje 50.000 u božićne dane, 20.000 više nego lane, zahvaljujući boljoj bezbednosnoj situaciji. Od početka godine došlo ih je 1,6 miliona, što je rekordan broj. U Vitlejem je za Božić moglo da dođe, ali samo na jedan dan i 300 hrišćana iz pojasa Gaze, i to samo starijih od 35 godina. Na misu je iz sedišta u Ramali preksinoć stigao i palestinski predsednik Mahmud Abas, idući stopama svog prethodnika Jasera Arafata, takođe muslimana koji je, kad god je izraelska strana to dozvolila, dolazio u Vitlejem na proslavu Božića.

Poštujući Julijanski kalendar, Božić će trinaest dana kasnije proslaviti Ruska i Srpska pravoslavna crkva, Ruska zagranična crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora. Novorođenom Isusu poklonili su se najpre Bogorodica i pastiri, a onda, kao nosiocu nove vere, i mudraci sa Istoka. Jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifom, klanjaju se na Božić vernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda.

Kada je reč o našem najbližem susedstvu, nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodio je preksinoć misu ponoćku u zagrebačkoj katedrali i poručio vernicima da je Isus Hrist svojim rođenjem došao da pomogne da se iznova krene putem pravednosti, istinskog dobra i potpunog poštovanja božjih zapovesti, prenela je Beta. Poručio je i da se Isus rodio „kako bi nas rečju i primerom naučio da život vredi onoliko koliko se daruje“. Na svečanoj misi bili su premijerka Jadranka Kosor, potpredsednik Sabora Vladimir Šeks i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

U Sarajevu je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić preksinoć predvodio misu ponoćku u katedrali Srca Isusovog. „Neka mir zavlada u ovoj zemlji, izranjenoj, rastrganoj, te zatrovanoj raznim interesima trgovanja“, poručio je Puljić. On je molio za mir i suživot u slozi i ljubavi, prenela je Beta.

Banjalučki biskup Franjo Komarica služio je juče u katedrali svetog Bonaventure u Banjaluci svečanu božićnu misu. On je rekao da se Božić najlepše slavi s najbližima, u svom rodnom mestu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.