Popović: Odobrena Torlakova vakcina u Rusiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2021, 13:52

Popović: Odobrena Torlakova vakcina u Rusiji

Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene na Torlaku i odobrio da se u budućnosti u ovom srpskom institutu proizvodi vakcina Sputnjik Ve protiv korona virusa. Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnjik Ve, saopšteno je na sastanku koji su danas u Moskvi održali ministar u Vladi Srbije i predsednik Mešovitog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i direktor Instituta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Gamaleja Aleksandar Gintsburg.

Ministar Popović je podsetio da su validacione serije vakcine iz Torlaka prošlog meseca poslate na proveru u Institut Gamaleja.

”Institut Gamaleja potvrdio je da vakcine proizvedene u Torlaku zadovoljavaju propisane standarde kvaliteta. Danas smo od naših ruskih partnera primili tu potvrdu i dobili smo odobrenje da krenemo dalje sa proizvodnjom”, rekao je Popović.

”Ovo je velika vest za Srbiju. Naša zemlja ponovo će postati sila u proizvodnji vakcina, a to je danas kao da imate najmoćnije oružje kojim štitite bezbednost svojih građana”, rekao je Popović.

On je istakao da u sledeće dve nedelje očekuje da u Srbiju iz Rusije stigne značajna količina supstance za proizvodnju obe komponente vakcine Sputnjik Ve.

"Veoma brzo Srbija će imati dovoljno vakcina da potpuno pokrije svoje unutrašnje potrebe, a sa predsednikom Vučićem razgovaraćemo o tome gde treba uputiti vakcine van granica Srbije, kako bismo pružili pomoć našim partnerima u regionu i Evropi u borbi protiv korona virusa”, rekao je Popović.

Hvala predsedniku Vučiću na podršci u ovom važnom projektu za Srbiju, hvala celoj Vladi, Institutu Torlak, njegovom rukovodstvu i zaposlenima, kao i svima drugima koji su verovali da će ovaj trenutak doći i da će Srbija, uz pomoć naše ruske braće, proizvoditi na svojoj teritoriji vakcine protiv korona virusa.

Direktor Instituta Gamaleja Aleksandar Gintsburg izrazio je zadovoljstvo zbog odobrenja validacionih serija vakcina proizvedenih u Torlaku.

On je ukazao da je Institut Torlak renomirana naučno-istraživačka ustanova sa stogodišnjom tradicijom koja ima odlične naučnike i stručnjake.

Gintsburg je zahvalio ministru Popoviću na poverenju koje srpski narod i srpsko državno rukovodstvo ukazuju vakcini Sputnjik Ve, a koju je razvio Institut Gamaleja, istakavši da je u ovom trenutku to vakcina sa najvišom potvrđenom efikasnošću na svetu od preko 94 odsto.

Direktor Instituta Gamaleja prihvatio je poziv ministra Popovića da poseti Republiku Srbiju u cilju produbljivanja naučne i tehnološke saradnje između Srbije i Rusije.
Pogledaj vesti o: Coronavirus,   Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sputnik V iz beogradskog 'Torlaka' odobren u Rusiji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Maj.2021

Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene u Institutu Torlak u Beogradu i odobrio da se u budućnosti u tom srpskom institutu proizvodi vakcina "Sputnjik V" protiv korona virusa. To je saopšteno na sastanku koji su u sredu, 19. maja,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

„Torlakova“ vakcina odobrena u Rusiji

Izvor: Vostok.rs, 19.Maj.2021

Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene na "Torlaku" i odobrio da se u budućnosti u ovom srpskom institutu proizvodi vakcina "Sputnjik V" protiv korona virusa. Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.