Pompeo i Netanjahu razgovarali o koronavirusu i Iranu

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Apr.2020, 15:26

Pompeo i Netanjahu razgovarali o koronavirusu i Iranu

Državni sekretar SAD Majk Pompeo razgovarao je danas sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom o koronavirusu i nastojanjima dve zemlje da se zaraza smanji i zaustavi.

Pompeo i Netanjahu su takođe razgovarali o "destabilišućem ponašanju Irana", naveo je na Tviteru američki državni sekretar.

Pompeo je u razgovoru potvrdio nepokolebljivu posvećenost SAD stabilnosti Izraela.

"Mi ćemo uvek stajati uz Izrael", najavio je državni sekretar SAD.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
Izraelski mediji su javili da su Pompeo i Netanjahu razgovarali prvog dana jevrejskog praznika Pashe u vreme sve češćih poziva da administracija SAD Donalda Trampa ublaži sankcije prema Iranu, jednoj od zemalja koje su najjače pogođene zarazom novim virusom.

Pompeo je u martu nagovestio ublažavanje sankcija Iranu i drugim zaljama zbog pandemije koronavirusa, kada je napomenuo da nije blokirana medicinska pomoć toj zemlji.

Netanjahu, koji se oštro protivi Islamskoj Republici Iranu i dugo se zalagao za oštre sankcije SAD prema Teheranu zbog navodnih nastojanja da ta država razvije nuklearno oružje i što podržava ekstremističke organizacije, uzdržavao se da pomene Iran od pojave zaraze.

U sredu je iranski predsednik Hasan Rohani apelovao na Mejunarodni monetarni fond da toj zemlji pod sankcijama da zajam od pet milijardi dolara da se bori protiv zaraze.

Međutim, SAD koje imaju pravo veta u toj organizaciji, navodno su spremne da blokiraju zajam tvrdeći da će Iran iskoristiti fondove u vojne svrhe.

Pompeo je u nedavnom intervjuu optužo Iran da će upotrebiti ekonomske olakšice da nastavi program razvoja oružja i da podrži šiitske milicije u Iraku koje administracija SAD okrivljuje za talas napada na baze u kojima su američki vojnici.

Trampova administracija vodi kampanju "maksimalnog pritiska" na Iran otkako se 2018. godine povukla iz nuklearnog sporazuma velikih sila s tom zemljom.

Od tada je uvela niz parališućih sankcija, uperenih protiv ključnih sektora iranske ekonomije kao što su prodaja nafte i bankarstvo.

Iran je više puta apelovao da se odustane od politike sankcija kojoj se protive čak i neki saveznici SAD, posebno u vreme pandemije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.