Izvor: B92, 21.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska: Bura zbog abortusa

Varšava -- Članica poljske vladajuće koalicije, Liga poljskih porodica, kritikovala presudu Evropskog suda za ljudska prava.

Presudom je Poljska osuđena da plati odštetu ženi kojoj nije bio dozvoljen prekid trudnoće. "To je najskandaloznija presuda koju je Evropski sud izrekao u celoj svojoj istoriji. Mi treba da plaćamo odštetu ženi koja ubija svoju decu zato što je takav idejni stav Saveta Evrope", rekao je lider ultrakatoličke LPR Roman Gjertih.

Gjertih, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je i ministar prosvete i potpredsednik Vlade, najavio je da će njegova stranka tužiti poljsku državu Ustavnom sudu zbog toga što je ratifikovala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama, javljaju poljski mediji.

On je rekao da će Vladi podneti predlog da Poljska istupi iz Evropske konvencije o ljudskim pravima, javila je poljska novinska agencija PAP.

Poljska politička scena i javno mnjenje oštro se polarizovalo oko najavljenih izmena Ustava kojima bi se u najviši državni akt unelo da je život čoveka zaštićen od začeća.

Glavni zagovornici tih izmena, kao prvog koraka ka zabrani veštačkih prekida trudnoće, poslanici su Gjertihove stranke i deo konzervativaca braće Kačinjski, premijera Jaroslava i predsednika Leha.

Poljska još od 1993. ima drugi najrestriktivniji zakon o abortusima u Evropi. Žena može da zatraži veštački prekid trudnoće samo ako bi bili ugrožen njen život i zdravlje, ako je trudnoća plod krivičnog dela, odnosno silovanja, i ako plod ima teška nasledna oboljenja ili oštećenja.

Potpuna zabrana abortusa u Evropi važi samo na Malti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.