Policijski nadzor nad kebabom u celoj Poljskoj

Izvor: RTS, 03.Jan.2017, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policijski nadzor nad kebabom u celoj Poljskoj

Poljska policija je počela da nadzire sve orijentalne restorane brze hrane u Poljskoj, posle nereda u poljskom gradu Elku kada je zbog ubistva poljskog mladića u novogodišnjoj noći masa demolirala restoran "Princ kebab".
Nekoliko stotina žitelja Elka demoliralo je restoran "Princ kebab", čiji je kuvar, državljanin Tunisa, optužen zajedno sa vlasnikom Alžircem da je ubio nožem 21-godišnjeg Danijela >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << R. zato što je bežao sa dve ukradene koka-kole.

Grupa ljudi je napala i policiju i sinoć su se u tom gradu na severoistoku Poljske ponovili manji izgredi.
Policija je uhapsila jednog 25-godišnjeg Poljaka zato što je gađao kamenicama restoran i policiju ispred nje, ali nisu intervenisali kada su na bar i policajce letele plastične flaše, javlja poljska televizija Polsat.
Policija je od ponedeljka posle podne pojačala patrole ispred restorana orijentalne hrane u celoj zemlji i dobila je naređenje da prati da li se ispred njih okuplja veći broj ljudi.
"Postoje bojazni da će krenuti napadi na Turke, Tunišane i druge sa Orijenta kao osveta za smrt mladića iz Elka. U ovakvim slučajevima nepotrebna agresija može da eksplodira neočekivano i munjevito. Ne možemo da krijemo da je moguć linč stranaca kao osveta i u drugima krajevima Poljske", rekao je za poljski tabloid Fakt neimenovani izvor iz policije.
Ulje na vatru dolila je i izjava poljskog ministra unutrašnjih poslova Marijuša Blaščaka, koji je o grafitima mržnje protiv islama i muslimana na demoliranom restoranu u Elku novinarima rekao da je to normalno i očekivano, zato što Poljaci vide šta se dešava i kako se ponašaju muslimani i izbeglice na Zapadu.
Antimuslimanske i antiizbegličke strasti u Elku nije smirila misa za ubijenog Danijela, ni apel katoličkih velikodostojnika i porodice da napadi prestanu.
U trenutku kada je sveštenik apelovao na mir i razumevanje, neki od vernika su demonstrativno izašli sa mise, javlja poljski list Gazeta viborča.
Danijel R. je u novogodišnjoj noći zajedno sa drugom večerao u restoranu "Princ kebab", jelo su platili, ali je bez plaćanja uzeo dve flaše koka-kole, a 26-godišnji kuvar i 41-godišnji vlasnik restorana potrčali su sa dva kelnera za njim.
U tuči kuvar mu je zadao tri udara nožem, jedan u srce koji je bio fatalan, rekonstruisao je za poljske medije tragediju tužilac Vojćeh Piktel.
Pomoć nisu pozvali već su se vratili u restoran, a drug ubijenog mladića ubacio je kasnije u lokal petardu. Svu četvoricu uhapsila je policija, da bi u ponedeljak nakon obdukcije optužila za ubistvo samo kuvara i vlasnika.
Već u nedelju uveče izbili su neredi, masa od nekoliko stotina Poljaka demolirala je restoran "Princ kebab", napala policajce, a uhašeno je 28 najagresivnijih izgrednika starosti od 17 do 50 godina.
Većina njih, kako je saopštila policija, bila je pijana.
U nedelju je podmetnut požar u stanu vlasnika restorana "Princ kebab", a demoliran je i butik njegove devojke u istoj zgradi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.