Policajci kriminalci i dalje u službi

Izvor: Blic, 15.Mar.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policajci kriminalci i dalje u službi

Oko 100 britanskih policajca još uvek je u službi, uprkos činjenici da su proglašeni krivim i osuđeni za različite prestupe, od fizičkog napada, preko korišćenja usluga uličnih prostitutki, pa do ometanje pravde. U službi je još uvek i 77 policajaca osuđenih za nasilne prestupe, kao i 36 osuđenih za krađu.

Gotovo svaki 100. policajac osuđen je za neki prestup, pri čemu su mnogi od tih prestupa počinjeni na dužnosti. Portparol liberalnih demokrata za unutrašnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poslove Kris Hun, koji je ove podatke otkrio, kaže da će javnost biti „šokirana" što su toliki ljudi kojima je povereno da nas štite od zločina i sami osuđivani za kriminalne prestupe. „Još više zabrinjava što je tolikom broju policajaca koji su osuđeni za ozbiljne prestupe, koji podrazumevaju nasilje i nepoštenje, dopušteno da zadrže svoj posao", kaže on, dodajući da je „javnost policiji poverila legalnu upotrebu sile zato što je amodisciplinovana i ume da se obuzda, zbog čega bi svako osuđen za nasilne prestupe trebalo da bude otpušten iz službe. Ne vidim ni kako svoju dužnost može efikasno da obavlja policajac osuđen za nepoštenje, jer će svaki tužilac oklevati da ga pozove za svedoka, iz straha da će odbrana to da iskoristi. Javnost će s pravom biti zabrinuta što ima policajaca u službi koji su počinili tako ozbiljne prestupe kao što su nanošenje teških telesnih povreda, napad, ranjavanje i pljačka. Poverenje, koje je ključno za rad policije, time biva ozbiljno narušeno. To što se policajcima osuđivanim za prestupe koji podrazumevaju nasilje i nepoštenje dopušta da i dalje ostanu u službi narušava ugled ostalih policajaca, koji rade pošteno i koji poštuju zakon", zaključuje Hun. Tokom proteklih pet godina iz britanske policije je otpušteno, odnosno zamoljeno da podnesu ostavku, samo 210 policajaca. Prema Hunovim rečima, nelogično je da osobe osuđivane za zločine kao što su nanošenje lakših i težih telesnih povreda, prevara i pronevera ne mogu da budu primljene u policiju, ali zato mogu u njoj da ostanu ako su prestupi počinjeni u službi. Udruženje šefova policijskih stanica (ACPO) potvrdilo je, međutim, da policajci osuđeni za ozbiljne prestupe mogu da ostanu u službi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.