Pola dana lekar, pola dana čobanin

Izvor: N1 televizija, 22.Jul.2016, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pola dana lekar, pola dana čobanin

Nakon što završi posao lekara u Domu zdravlja Zvornik, stažista Mehrudin Šabić, zvani Hodža, skida beli mantil i vraća se kući, u desetak kilometara udaljeno zvorničko selo Jošanica, gde se bavi stočarstvom i poljoprivredom.

Od uzgoja i prodaje voća, povrća i stoke, ovaj vredni 23-godišnjak sebi je plaćao školovanje, a Medicinski fakultet u Tuzli završio je sa skoro svim desetkama u indeksu.

Tokom agresije i progona bošnjačkog stanovništva, prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << pokušaja da pređu na teritoriju Tuzle, majka Azemina je u šumi, u Donjem Snagovu kod Zvornika, 21. januara 1993. godine, bez lekara i bilo kakve medicinske pomoći, rodila dečaka. I, dok se ostatak grupe pribojavao da bi plač novorođenčeta mogao da oda kretanje kolone civila, majku je mučilo pitanje hoće li beba uopšte preživeti na hladnoći.

Mehrudin, kako ga je Azemina nazvala, tri dana posle stigao je živ i zdrav u Tuzlu, umotan u krpe i nošen u najlon vrećici.

Osnovno obrazovanje započeo je u Tinji kod Srebrenika, a okončao u Zvorniku. Po završetku gimnazije, gde je također postizao odlične rezultate, 2010. godine upisao je Medicinski fakultet koji je  u junskom roku 2015. godine. Tri meseca nakon što je dobio diplomu, aplicirao je i odmah je primljen na stažiranje, prvo u Opštoj bolnici, a zatim u Domu zdravlja Zvornik.

Izvor: Anadolija

Pripravnicima se u Zvorniku ne plaća naknada za stažiranje, ali to ga, tvrdi, nije omelo u nameri da uči od starijih i iskusnijih kolega. Praksa mu je, kaže, vrednija od novca, a i kolege cene njegov trud i zalaganje.

Na selu posla uvek ima

Po završetku radnog vremena i kraćeg odmora, ovaj budući lekar pridružuje se majci i ocu u poslovima na njivi.

Kaže da posla na selu uvek ima, bilo da je reč o košenju trave, kupljenju sena, freziranju, okopavanju kukuruza, ispaši stoke, branju malina ili paradajza, zalivanju paprika...

Opširnije o ovoj priči na ba.n1info.com.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.