Pokušaj mirne predaje: Mugabea nagovaraju da ode, on neće

Izvor: Press, 16.Nov.2017, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokušaj mirne predaje: Mugabea nagovaraju da ode, on neće

Nakon nejasnog puča u Zimbabveu, katolički sveštenik posreduje u pregovorima koji imaju za cilj eventualni odlazaka iz politike predsednika Roberta Mugabea.
Foto:B92.net
Međutim, 93-godišnji Mugabe insistira da može da bude uklonjen samo glasanjem za novo vođstvo vladajuće stranke Zanu-PF, javio je Rojters, pozivajući se na političke i obaveštajne izvore.
Rojters još navodi da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << predsednik Zimbabvea, njegova supruga Grejs i dva ključna zvaničnika njene političke frakcije G40, nalaze u pritvoru u Mugabeovoj rezidenciji "Plava kuća" u Harareu, i insistiraju da 93-godišnji Mugabe odsluži do kraja predsednicki mandat.

Agencija navodi i da je zimbabveanska opozicija objavila da se u Harare sinoć vratio opozicioni lider Morgan Cvangiraj, koji je bio u inostranstvu na medicinskom tretmanu pošto je oboleo od raka, što je pojačalo spekulacije o političkom uređenju nakon odlaska Mugabea.

Takođe, zimbabveanska opozicija pozvala je na uspostavljanje prelazne vlade. U saopštenju opozicione partija nekadašnjeg ministra finansija Tendaija Bitija se navodi da prelaznu vladu treba da čine "sposobni Zimbabveanci koji bi imali mandat za mere za preokret u ekonomiji" i izgrade bolje društvo za sve.

Bi-Bi-Si navodi da je vojska Zimbabvea i dalje drži u pritvoru na nepoznatoj lokaciji Mugabea i njegovu suprugu Grejs koja je želela da ga nasledi na funkciji, nakon što je u noći između utorka i srede preuzela kontrolu nad zemljom u akciji za koju tvrdi da nije bila vojni udar.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.