Podrška EU Međunarodnom krivičnom sudu nakon sankcija SAD

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Sep.2020, 17:54

Podrška EU Međunarodnom krivičnom sudu nakon sankcija SAD

Evropska unija "stoji uz" Međunarodnom krivični sud (MKS) nakon uvođenja američkih sankcija zvaničnicima suda, izjavio je danas u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano, dodajući da je Brisel izrazio neslaganje Vašingtonu.

"EU se odlučno protivi svim pokušajima da se podrije međunarodni sistem krivičnog pravosuđa ometanjima rada glavnih institucija", rekao je novinarima Stano.

>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />Portparol EK je istakao da je "apsolutno neophodno da pravda bude zadovoljena na međunarodnom nivou", a da je MKS "jedan od ključnih aktera u borbi protiv nekažnjivosti". "Stojimo uz sud i nismo zadovoljni merama preduzetim protiv njegovih aktivnosti", dodao je on.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo juče je objavio uvođenje sankcija glavnoj tužiteljki MKS Fatui Bensudi i šefu odeljenja za pravosuđe, komplementarnost i saradnju Fakisu Mošokoki u najagresivnijem do sada potezu administracije predsednika Trampa da pokuša da spreči istragu tog suda o mogućim ratnim zločinima američkih vojnih i obaveštajnih zvaničnika.

MKS je osnovan 2002. godine kako bi sudio za ratne zločine počinjene širom sveta. SAD nisu pristupile MKS zbog zabrinutosti da bi sud mogao da se koristi za politički motivisane istrage protiv američkih vojnika i zvaničnika. Američke administracije jedna za drugom su zadržale taj stav mada su neke, među kojima i administracija predsednika Baraka Obame, prihvatile ograničenu saradnju sa tim sudom.

"Evropska unija generalno odbacuje eksteritorijalnost trećih zemalja od sankcija. Dakle, naravno, mi ne odobravamo te mere... Naše predstavništvo u Vašingtonu već je izrazilo zabrinutost", rekao je Stano.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.