Saniranje naftne mrlje

Izvor: S media, 10.Maj.2010, 22:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saniranje naftne mrlje

Američka podmornica danas je izlila hemijske sastojke za razlaganje naftne mrlje, koja se pojavila posle izlivanja nafte sa jedne platforme u Meksičkom zalivu.

Koristeći podvodnog robota, posada podmornice je pokušala da smanji naftnu mrlju, saopštila danas američka Agencija za zaštitu životne sredine, koja je odobrila taj projekat.

Agencija je prekinula već dva izlivanja hemikalija u naftnu mrlju zbog uticaja na životnu sredinu, ali je danas odobrila tu proceduru.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Pretpostavlja se da se u more izlilo oko 13,3 miliona litara nafte od 20. aprila, kada je naftna bušotina u Meksičkom zalivu eksplodirala.

Kompanija Britiš Petroleum (BP), vlasnik je naftne platforme koja je eksplodirala i potonula u Meksičkom zalivu. Zbog te nesreće nafta kulja iz podmorske bušotine.

BP je od Ministarstva odbrane SAD zatražio da joj pošalje specijalnu opremu za podvodno snimanje i uključi specijalne podvodne robote za operaciju zatvaranja pukotine na naftovodu koji vodi do obale SAD, a nalazi se oko 1.500 metara ispod površine mora.

BP je navela da ju je izlivanje nafte u Meksičkom zalivu do sada koštalo 350 miliona dolara.

Ta suma uključuje troškove hitnog reagovanja, zaustavljanja curenja iz bušotine i finansijskih obaveza prema državama u Zalivu a koliki će biti konačni račun, u kompaniji ne žele da spekulišu.

Većina analitičara očekuje da troškovi dostignu više desetina milijardi dolara.

Nafta kulja iz bušotine, na oko 80 kilometara od obala Luizijane, a procenjuje se da svakog dana istekne oko 795.000 litara nafte.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saniranje naftne mrlje

Izvor: B92, 10.Maj.2010

Meksički zaliv -- Podmornica SAD izlila je hemijske sastojke za razlaganje naftne mrlje, koja se pojavila posle izlivanja nafte s platforme Britiš petroleuma u Meksičkom zalivu...Koristeći podvodnog robota, posada podmornice je pokušala da smanji naftnu mrlju, saopštila je američka Agencija za...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.