Podmitljive i pljačkaše državnih blagajni pod narodnu kontrolu!

Izvor: Vostok.rs, 29.Okt.2010, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podmitljive i pljačkaše državnih blagajni pod narodnu kontrolu!

29.10.2010. -

U borbi protiv korupcije sva su sredstva dobra. Nije greh iskoristiti i prethodno iskustvo. U SSSR postojali su državni organi narodne kontrole. U njima je na dobrovoljnom principu radilo do 10 miliona građana. Oni su signalizirali na ozbiljne prekršaje činovnika. Sada su aktivisti anikorpucionog prokreta rešili da preporode tradiciju i formirali su društvenu Organizaciju narodne kontrole.

Korupciju je moguće pobediti samo ako se u društvu stvori netrpeljiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << odnos prema toj pojavi, ističu eksperti nevladine međunarodne organizacije Transparensi Internešnl, koja svake godine objavljuje indekse korupcije u zemljama sveta. Prema podacima za 2010. godinu RF je zauzela po nivou 154. mesto od 178 zemalja zastupljenih u rejtingu. Tužna činjenica. Ali zajedničkim naporima država i drutšvo mogu da izađu na kraj sa ovim zlom, uveren je predstavnik Transparensi Internešnl Julij Nisnevič:

Postoje ljudi koji shvatajuda se treba boriti protiv korupcije. I oni su spremni svoja lična sredstva da žrtvuju u društvene fondove i projekte borbe protiv korupcije. Za formiranje antikorpucionih organizacija zainteresovani su u prvom redu srednji i mali biznis. Istovremeno, pojavili su se neki normativni akti – usvojen je državni program borbe protiv korupcije. Ali ništa ne uspeva dok su građani udaljeni od tog procesa.

Neophodno je izgraditi globalni sistem narodne kontorle u kojem učestvuju obični građani, smatraju inicijatori projekta Narodna kontrola. Tim pre što sada društveni poslenici imaju zakonite osnove za dobijanje informacija o radu činovnika, govori lider Organizacije narodne kontrole Natalija Černiševa.

Naš glavni zadatak je provera budžeta svih nivoa, to je provera delatnosti državnih organa, organa opštinske samouprave. Zato št po zakonu koji je stupio na snagu 1. januara ove godine, svaki građanin, svaka organizacija može da dobije informaciju o delatnosti organa vlasti. Nažalost, ne znaj svi to, ne mogu svi to da iskoriste. Bez profesionalne pripreme često je vrlo teško realizovati svoja zakonska prava.

Boriti se protiv korupcije sada je krajnje neophodno. Mada se ona ne može u potpunosti pobediti, ali minimalizovati štetu je moguće. I to shvataju kako obični građani, tako i rukovodstvo zemlje. Nije uzalud predsednik Rusije Dmitrij Medvedev izjavio da je borba protiv korupcije jedan od glavnih njegovih prioriteta na dužnosti šefa države. Ali pozitivan ishod u toj borbi može biti postignut samo zajedničkim naporima vrhova vlasti i običnih ljudi. I možemo se nadati da će se uskoro Rusija naći na pristojnijem mestu nego u rejtingu Transparensi Internešnl.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.