Izvor: B92, 26.Maj.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinju pregovori EU-Rusija

Moskva, Brisel -- EU je odlučila da započne pregovore sa Rusijom o sklapanju novog sporazuma o saradnji i partnerstvu, nakon što je raniji istekao prošle godine, javili su ruski mediji.

Kako je agenciji Itar-Tas izjavila pres sekretar visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Havijera Solane, Kristina Galjak, današnja odluka Saveta Evropske unije na nivou ministara otvara mogućnost početka pregovora na predstojećem samitu Rusija-EU u junu u Hanti-Mansijsku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Naši eksperti radili su veoma mnogo i od početka godine učinili smo sve što je moguće da pregovori počnu u Hanti-Mansijsku", rekla je Galjakova.

Prošle srede, mandat Evropskoj komisiji za početak pregovora o zaključenju novog sporazuma sa Rusijom odobrili su ambasadori zemalja EU i ministri su ga potvrdili bez razmatranja, navela je agencija RIA Novosti.

Prethodni sporazum istekao je decembra prošle godine, a početak razgovora o sklapanju novog blokirale su najpre Poljska, od kraja 2006, a potom i Litvanija.

Nakon što su Moskva i Varšava rešili problem sa zabranom uvoza poljskog mesa i poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, vlada Poljske izrazila je spremnost da ukine veto, ali je pregovore posle toga počela da uslovljava Litvanija.

Vilnjus je tražio da EU garantuje obnavljanje isporuka ruske nafte Litvaniji cevovodom "Družba", saradnju Rusije u istrazi o nekim krivičnim delima iz 1991. godine, u koja su uključene dve zemlje, kao i kompenzaciju troškova povratka građana Litvanije u zemlju, deportovanih u godinama totalitarizma u Rusiju.

Litvanija je, takođe, tražila i pritisak na Moskvu u vezi sa podrškom Rusije Južnoj Osetiji, Abhaziji i Pridnjestrovlju, kao i da se od Rusije zahteva "konstruktivno učešće" u rešavanju "zamrznutih konflikata" u Moldaviji i Gruziji.

Rusija je prekinula isporuke ruske nafte rafineriji u Litvaniji, pravdajući to potrebom remonta cevovoda, dok je to Litvanija tumačila kao ucenu.

Agencija Itar-Tas s, pozivajući se na obaveštene izvore, navodi da je sa Litvanijom usaglašena kompromisna varijanta i dalja odlaganja pregovora se ne očekuju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.