Počinje Kanski festival

Izvor: Glas javnosti, 16.Maj.2012, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje Kanski festival

KAN - Međunarodni filmski festival u Kanu otvoriće danas po 65. put svoja vrata, a publika će, osim 91 ostvarenja iz tridesetak zemalja, moći da uživa i u velikom broju zvezda.

Nikol Kidmen, Bred Pit, Zak Efron, dve trenutno najveće tinejdžerske zvezde, Robert Patinson i Kristen Stjuart, Kajli Minog i Marion Kotijar, koja će se prvi put takmičiti sa filmom "De Rouille et d'os" (Rđa i kosti) Žaka Odijara, prošetaće crvenim tepihom i popeti se uz čuvene stepenice ispod portreta >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << "najplatinastije" plavuše na svetu, Merilin Monro, čija je fotografija izabrana za zvanični plakat festivala.

"Kan je još uvek mesto na koje obavezno treba doći ukoliko se bavite filmom, taj duh i dalje opstaje", konstatovao je direktor festivala Tjeri Fremo koji je odgovoran za zvaničnu selekciju u okviru koje će biti prikazano ukupno 60 filmova, od kojih će se 22 nadmetati za glavnu nagradu - "Zlatnu palmu".

Inventivan i inovativan, ozbiljan i divlji, Kanski festival teži da udovolji zahtevima eklektizma, raznolikosti, univerzalnosti.

Fremo obećava šokove i novine koje će "zavesti" predsednika žirija, italijanskog reditelja Nanija Moretija, dobitnika "Zlatne palme" 2001. sa filmom "Soba mog sina".

Na ovogodišnjem festivalu primetno je prisustvo latinoameričke kinematografije, dok je iz Azije ima osetno manje ostvarenja. Ljubitelji filma s posebnim nestrpljenjem očekuju da vide "Na putu" (On the Road), adaptaciju romana Džeka Keruaka u režiji Brazilca Valtera Saleša sa Kristen Stjuart, Vigom Mortensenom i Kirsten Danst u glavnim ulogama.

Festival će 16. maja otvoriti drama Vesa Andersona "Moonrise Kingdom", sa Brusom Vilisom, Tildom Svinton i Harvi Kajtelom, a 27. maja će ga zatvoriti poslednji film nedavno preminulog Kloda Milera "Tereza Deskejru" sa Odri Totu.

Kan dočekuje i nekoliko bivših dobitnika "Zlatne palme". Nemac Mihael Haneke će se predstaviti filmom "Ljubav" u kojem glavne uloge tumače Izabel Iper i Žan-Luj Trentinjan, Britanac Ken Louč će prikazati "The Angel's Share", a Rumun Kristijan Mungiju "Beyond the Hills".

U takmičarskom programu je i Dejvid Kronenberg sa "Kosmopolisom", a od domaćih reditelja pored Odijara, tu su još Leos Karaks sa "Holy Motors" i Alen Rene sa filmom "Još niste sve videli", svojevrsni kinematografaski testament 90-godišnjeg sineaste.

Od holivudskih ostvarenja, publika u Kanu će moći da vidi treći deo animiranog "Madagaskara", film Filipa Kaufmana "Hemingvej i Gelhorn" i novo ostvarenje Bernarda Bertolučija "Ja i ti".

U tradiciji je Kanskog festivala da na Kroazeti bude prisutan i dah dešavanja koja su potresla svet, pa će tako ove godine biti prikazan film o egipatskoj revoluciji "Posle bitke" Jusrija Nasralaha, dva ostvarenja o terorizmu koji dolaze iz Maroka i Alžira kao i film "Proga" senegalskog reditelja Muse Turea koji govori o emigraciji.

Od poznatih ličnosti, na festivalu će se pojaviti i Šon Pen, ali ne da bi predstavio film, već da bi prikupio sredstva za svoju fondaciju koja pomaže stanovnicima Haitija nakon razornog zemljotresa u januaru 2010. Uspeh Kanskog festivala krije se u "znalačkom doziranju mediteranskih ukusa, šljokica, umetnosti i biznisa", kaže predsednik festivala Žil Žakob koji ima običaj da svake večeri dočekuje goste na vrhu stepenica.

"Umetnici osećaju da su voljeni. Mogu slobodno da ispoljavaju svoju hirovitost, svoje emocije, jer ništa nije lepše od umetnosti kada to funkcioniše", naveo je Žakob koji je snimio film posvećen najvećim trenutcima Kana - "Jedan poseban dan" (Une Journee particuliere), koji će biti prikazan 20. maja pre gala večere i vatrometa.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.