Izvor: B92, 06.Dec.2010, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo dijalog svetskih sila i Irana

Ženeva -- U Ženevi su počeli pregovori između Irana i šest svetskih sila o iranskom nuklearnom programu.

Iako su pregovori, prvi posle više od godinu i po dana, ocenjeni kao napredak u pokušajima da se nađe rešenje za iranski nuklearni program, analitičari ne veruju da će biti postignut dogovor.

Jedino čemu se nadaju zapadne diplomate jeste početak novih pregovora o spornom nuklearnom programu Irana.

Iako pregovori u Ženevi sami po sebi predstavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pomak, stavovi Irana s jedne, i grupe šest svetskih sila s druge strane ostaju nepromenjeni.

Jedan evropski zvaničnik je izjavio je da se od Irana očekuje da rasvetli neka pitanja oko svog nuklearnog programa koja su do sada ostala bez odgovora.

"Izbor je jasan za Iran - ili će se suočiti sa sve većom izolacijom ili će sarađivati", rekao je Rojtersu taj zvaničnik koji je tražio da ne bude imenovan.

Međutim, iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad je rekao da se o ovom ključnom pitanju neće razgovarati u Ženevi.

On je rekao da sva pitanja vezana za iransku nuklearnu aktivnost treba da budu rešavana u okviru Međunarodne agencije za atomsku anergiju.

Zapad optužuje Iran da od nuklearne tehnologije koju poseduje pokušava da razvije atomsku bombu, što vlasti u Teheranu kategorički demantuju navodeći da je program isključivo namenjen za dobijanje jeftine struje.

Iran je čak uoči sastanka u Ženevi saopštio da je načinio veliki korak unapred u svom nuklearnom radu

"Proizveli smo koncentrovani uranijum, on će biti pretvoren u uranijum heskaflorid iz koga se dobija obogaćeni uranijum. Sada sami možemo da obavimo čitav proces dobijanja potrebnog goriva", rekao je Ali Akbar Salehi, rukovdilac Iranske organizacije za atomsku energiju.

Iransku delegaciju u Ženevi predvodi glavni pregovarač za nuklearni program Saed Džalili, dok su sa druge strane šef EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton i visoki zvaničnici pet stalnih članica Saveta bezbednosti: SAD, Rusije, Kine, Francuske i Velike Britanije. U pregovorima učestvuje i predstavnik Nemačke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.