Pobunjenici u Nigeriji objavili rat za naftu“

Izvor: Glas javnosti, 15.Sep.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobunjenici u Nigeriji objavili "rat za naftu“

Pokret za emancipaciju delte Nigera (MEND), saopštio je da je uništio bušotine i naftovode, uključujući i platformu kompanije „Ševron“, kao i da su u sukobima ubijena 22 nigerijska vojnika

ABUDžA - Najveća nigerijska pobunjenička grupa objavila je juče „rat za naftu“ u delti Nigera, pošto su bezbednosne snage započele bezbednosnu operaciju protiv njenih pripadnika, prenosi Tanjug.

Pokret za emancipaciju delte Nigera (MEND), saopštio je da je uništio bušotine >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i naftovode, uključujući i platformu kompanije „Ševron“ u Kuli, kao i da su u sukobima ubijena 22 nigerijska vojnika.

Neimenovani zvaničnik „Ševrona“ potvrdio je da su jednu od naftnih platformi te kompanije napali pobunjenici, preneo je Rojters. S druge strane, portparol vojske Sagir Musa, saopštio je da nijedno naftno postrojenje nije ugroženo u dvodnevnim žestokim sukobima s militantima.

Nigerijski pobunjenici upozorili su juče naftne kompanije u delti Nigera da u roku od 24 sata povuku svoje zaposlene ili će se suočiti sa „uraganom“ odmazdi, posle okršaja sa bezbednosnim snagama.

MEND je saopštio da su pripadnici bezbednosnih snaga koristili helikoptere, borbene avione i najmanje 20 ratnih brodova, tokom današnjih borbi.

„Rojal dač Šel“, „Ekson mobajl“, „Total“, „Eni“ i „Ševron“, samo su neke od brojnih naftnih kompanija u Delti Nigera, glavnom izvoru nafte u Nigeriji koja dnevno proizvede dva miliona barela te sirovine.

Sukobi u Delti Nigera, umanjili su od početka 2006. proizvodnju nafte u zemlji za petinu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.