Pirati u svetu manje aktivni

Izvor: B92, 22.Okt.2012, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pirati u svetu manje aktivni

Kuala Lumpur -- Piratstvo u svetu je palo na najniži nivo od 2008, pošto su se smanjile i pretnje pirata u vodama Somalije, saopštio je Međunarodni biro za pomorstvo.

Biro je naveo da su u minulih devet meseci zabeležena 233 napada na brodove širom sveta, što je znatan pad u odnosu na 352 napada u istom periodu prošle godine.

Na smanjenje broja napada pirata na globalnom nivou presudno je uticala znatno manja "aktivnost" pirata na obali Somalije tokom istog tog perioda, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pa je tako 199 napada zabeleženo u devet meseci lane, a u istom periodu ove godine 70.

U trećem tromesečju ove godine u tom regionu se dogodio samo jedan napad, preneo je AP. Međutim, u tom periodu su oteta 24 broda, sa 458 članova posade, dok je šest pomoraca tokom otmica ubijeno.

Prema saopštenju Međunarodnog biroa za pomorstvo, pirate u Somaliji uspele su da spreče u njihovim napadima međunarodne pomorske snage koje su tamo angažovane, ali i mere koje su sami brodovi preduzeli, poput unajmljivanja naoružanog obezbeđenja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Smanjen broj piratskih napada u svetu

Izvor: Vostok.rs, 22.Okt.2012

22.10.2012. -..Međunarodni pomorski biro je saopštio da je broj piratskih napada u svetu najmanji za poslednje tri godine. Pre svega to je povezano sa vojnim operacijama koje neke zemlje vode u borbi protiv pirata kraj obala Somalije: ako je još prošle godine tamo bilo oko 200 napada, ove godine...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.