Izvor: Blic, 13.Nov.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pirati oteli turski brod u blizini obale Jemena

Turski brod, koji je plovio za Indiju, otet je u blizini obale Jemena, javila je večeras turska novinska agencija Anadolija. Prošlog meseca somalijski pirati oteli su turski brod u vodama te afričke zemlje na Rogu Afrike, podsetio je Rojters.



U međuvremenu je ruska agencija Itar-Tas javila da su ruska Baltička flota i fregata britanske mornarice uspele danas da odbiju napad pirata na danski brod u Adenskom zalivu, na koji izlazi Somalija. Pirati su iz automatskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oružja otvorili vatru na danski brod i u dva navrata pokušali da ga otmu, ali su ruski patrolni brod, koji ima dozvolu somalijskih vlasti da plovi njenim vodama, i britanski brod uspeli da spreče otmicu.

Somalijski pirati izveli su seriju otmica brodova od početka godine, što je izazvalo zabrinutost međunarodne zajednice da bi napadi pirata mogli da ugroze prevoz putnika i robe na jednom od najprometnijih morskih puteva, koji povezuje Evropu sa Azijom i Bliskim istokom.

Evropska unija je ranije saopštila da je nekoliko članica spremno da učestvuje u operaciji protiv pirata u vodama u blizini somalijske obale, koja bi počela u decembru i trajala godinu dana.

Somalijski pirati trenutno traže otkup za oslobađanje više od 200 talaca, otetih sa 11 brodova u proteklom periodu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.