Izvor: B92, 02.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pinoče prodavao oružje Hrvatskoj"

Santjago de Čile -- Jedan bivši čileanski oficir optužio je Augusta Pinočea da je umešan u krijumčarenje oružja za Hrvatsku.

Penzionisani kapetan Pedro Araja izjavio je pred vojnim sudom da je Hrvatskoj isporučeno 90 tona oružja i vojne opreme tokom 1991, uprkos embargu Ujedinjenih nacija. "Isporuka oružja, čija je vrednost procenjena na oko šest miliona dolara, odobrena je na sastanku generala čileanske vojske, a Pinoče je naložio da za tu isporuku bude zadužena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nacionalna fabrika vojne opreme Famae", rekao je Araja.

Oružje je nađeno u decembru 1991. na aerodromu u Budimpešti, skriveno u kontejnerima kojima je trebalo da bude isporučena navodna humanitarna pomoć Šri Lanki.

Araja je saslušan u policiji u okviru istrage povodom smrti pukovnika Herarda Hubera, šefa odeljenja za nabavku u vojnoj fabrici, čije je telo nađeno u planinama tri meseca po otkriću krijumčarenog oružja na mađarskom aerodromu. Vlasti su u to vreme izdale zvanično saopštenje u kom se navodi da je reč o samoubistvu. Vojska i savet odbrane zatražili su u međuvremenu ponovno otvaranje dosijea i novu istragu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.