Pilot koji je spustio avion u kvaru junak dana u Poljskoj

Izvor: Studio B, 01.Nov.2011, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pilot koji je spustio avion u kvaru junak dana u Poljskoj

Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski zahvalio je pilotu Tadeušu Vronu zbog toga što je svojom pribranošću uspeo da spusti "boing 767" sa 231 putnikom na aerodrom u Varšavi iako se na avionu nisu izvukli točkovi.

Vron je junak dana za sve Poljake jer su, zahvaljući njemu, svi putnici i članovi posade aviona, koji je u vlasništvu poljske aviokompanije LOT, sleteli nepovređeni.

"Kapetan Vrona je jedan od naših najiskusnijih pilota, na avionima tipa 'boing' >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << leti već 20 godina a leti i na jedrilicama. To sletanje je izveo perfektno. Pomagao mu je pilot Ježi Švarc. To je moglo jako loše da završi, zato im treba skinuti kapu", kazao je na konferenciji za novinare direktor LOT-a Marćin Pirug.

Prinudno sletanje sa pokvarenim sistemom za spuštanje točkova, koje je izveo Vron, prvo je takvo u istoriji poljskog avioprevoznika i prvo na varšavskom međunarodnom aerodromu Okenće.

Bez obzira na to, u kokpitu nije bilo ni najmanje panike, naglasio je Pirug. Avion je leteo iz Njujorka ka Varšavi, a pred samo sletanje otkazao je mehanizam za ispuštanje točkova, zbog čega je aerodrom je hitno zatvoren.

Letelica je nastavila da kruži više od sat nad Varšavom kako bi se potrošilo što više goriva. Za to vreme, vatrogasci, spasioci i aerodromske službe pripremali pistu za prinudno sletanje.

Boing su pratila i dva lovca F-16 poljske vojske. Sletanje je prošlo odlično, uz manji požar kod motora koji su vatrogasci odmah ugasili. Niko od 231 putnika i člana posade nije povređen i svi su hitno evakuisani.

"Taj 'boing', koji zovemo 'Papa Čarli', bio je u vrlo dobrom tehničkom stanju. U poslednje vreme na njemu nije bilo kvarova. To je najmlađi naš avion, takvi kvarovi mogu da se dese na svakom tipu aviona. Šta će sa njim biti dalje, zavisi od oštećenja motora", kazao je Pirug.

Varšavski aerodrom ostaje zatvoren do sutra dok se ne proveri malo oštećenje piste koje je nastalo tokom prinudnog sletanja.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.