Peti protest protiv Trga maršala Tita u Zagrebu

Izvor: Blic, 07.Maj.2011, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peti protest protiv Trga maršala Tita u Zagrebu

ZAGREB - Inicijativa "Krug za trg" održala je peti u nizu protesta na kojem je ponovo zatraženo da se Trg maršala Tita u Zagrebu preimenuje, jer smatraju da je Tito "zločinac".

Protest na kome je učestvovalo oko 100 građana održan je ispred Hrvatskog narodnog pozorišta, a organizatori poručuju da je javno okupljanje podstaknuto civilizacijskim obavezama hrvatskog društva koje proizlaze iz Rezolucije Saveta Evrope o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << režima, te Deklaracije Hrvatskog sabora o osudi komunističkog režima.

Iz Inicijative navode da je Tito odgovoran za posleratna stradanja u Blajburgu, te zatvaranja ljudi tokom njegove vladavine.

Urednik časopisa "Politički zatvorenik" Tomislav Jonjić rekao je da Titovo ime "nije samo simbol jedne zločinačke ideologije kao što je to komunistička, već i simbol Jugoslavije i jugoslovenstva".

Na protestu je bio i predsednik slovenačke vladine komisije za prikrivene grobnice Jože Dežman, koji tvrdi da je Tito bio "najveći ubica nenaoružanih Slovenaca i Hrvata".

Najavljeno je da će zagrebačkoj gradskoj skupštini ponovno biti poslan zahtev za preimenovanje trga.

Povezane vesti: U Zagrebu se održava novi antivladin protest U Zagrebu održan protest zbog nošenja krzna Masovna hapšenja na protestu u Zagrebu Više hiljada Zagrepčana tražilo ostavku gradonačelnika

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.