Izvor: Blic, 12.Dec.2009, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet mornara spaseno s potonulog broda

Petoro članova posade spaseno je sa teretnog broda koji je potonuo oko 80 kilometara od libanske obale Sredozemnog mora, ali za još sedmoricom tragaju izraelske i snage UN u Libanu, saopšteno je večeras.



Portparol UN u Libanu Naridž Sing rekao je da je još kasno sinoć primljen poziv upomoć sa broda Sala 2 , ali su plovila koja su poslata u pomoć stigla kada je već potonuo.

Sing je rekao da je brod plovio pod zastavom Togoa i da je na njemu bilo 12 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mornara.

Izraelski vojni izvori su rekli da se radilo o turskom brodu koji je plovio za Izrael i da je isplovio iz Grčke. Takođe je rečeno da se ne sumnja na sabotažu.

Petoro članova posade nadjeni su živi u međunarodnim vodama otprilike na istoj udaljenosti od libanske obale na kojoj je brod potonuo. Preneti su bolnicu u luci Haifa na severu Izraela, rekla je Rojtersu portparolka izraelske armije.

Ona je navela da su u spasavanju učestvovali izraelski brodovi i helikopteri, boreći se sa olujnim vremenom.

Doktor u u bolnici Rambam rekao je za jednog spasenog mornara da pati od umora i hipotermije i da je bio u vodi čak 24 sata bez splava sa običnim plutajućim predmetom. On je rekao da su svi ostali na palubi dok brod nije sasvim prekrilo more.

U ranijim izveštajima izraelskih medija navedeno je da su svi članovi posade Ukrajinci.

UNIFIL ima mornaricu koja nadgleda libanske vode da bi se sprečilo krijumčarenje oružja za gerilce Hezbolaha.

Protiv te proiranske organizacije Izrael je u leto 2006. godine ratovao više od mesec dana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.