Izvor: B92, 11.Okt.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peru: Ostavka 16 ministara

Lima -- Predsednik Perua Alan Garsija prihvatio je ostavku 16 ministara kabineta zbog izbijanja naftnog skandala.

Garsija je početkom nedelje poništio pet naftnih ugovora sa norveškom kompanijom "Diskaver Petroleum". Do toga je došlo kada su se u javnosti pojavili video snimci na kojima se vide dvojica članova njegove političke partije kako ugovaraju isplatu "mita" prilikom sklapanja ovog unosnog posla.

Kongres Perua je najavio da će ispitati sve koncesije vezane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za naftu i gas koje su odobrene od 2006. godine, kao i sve potpisane ugovore između Perua i inostranih naftnih kompanija u potrazi za neregularnostima.

Uprkos ekonomskom rastu zemlje i zalaganju predsednika Garsije, pristalice slobodnog tržišta i stranih investicija, njegova podrška je opala na svega 19 odsto.

Bombaški napad levičara

Dvanaest vojnika i sedam civila poginulo je sinoć u bombaškom napadu levičarskih pobunjenika u jugoistočnom Peruu, saopštila je vojska te zemlje.

Napad je izvršen dok se vojni konvoj vraćao u bazu, u trenutku kada je eksplodirala naprava postavljena ispod jednog od vozila, preneo je Bi-Bi-Si.

Vojna komanda saopštila je da među poginulim civilima u najnovijem napadu ima žena i dece. Napad je izvršen u provinciji Huansavelisa, u Andima.

Ubijeni vojnici činili su deo trupa upućenih u region da bi eliminisali 300 levičarskih pobunjenika iz grupe Svetla staza koji blisko sarađuju sa švercerima kokaina.

Reč je o najtežem napadu u poslednjoj deceniji koji su izveli pripadnici te grupe, koja je tokom 80-ih i početkom 90-ih godina potresala Peru svojim talasom nasilja kada je nastojala da uspostavi komunistički režim.

U tom periodu gotovo 70.000 ljudi izgubilo je život, podsetio je Bi-Bi-Si.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.