Partnerstvo SAD s kurdskim snagama i dalje čvrsto

Izvor: B92, 15.Nov.2019, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partnerstvo SAD s kurdskim snagama "i dalje čvrsto"

Kabul -- Visoki komandant američke koalicije general-major Erik Hil izjavio je da je partnerstvo sa sirijskim kurdskim snagama i dalje čvrsto.

Kao i usredsređeno na borbu protiv grupe Islamska država, uprkos sve češćimm turskim upadima u područja pod kurdskom kontrolom.

Američko-kurdski odnosi u Siriji, koji datiraju od 2014. godine, bili su napeti nakon što je predsednik Donald Tramp prošlog meseca naredio američkim trupama da se povuku sa severa Sirije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napravivši mesto za tursku invaziju na kurdske gradove i sela duž granice.

U današnjim izveštajima navodi se da su američke snage završile povlačenje iz Kobanija, pograničnog regiona gde je partnerstvo protiv ID-a učvršćeno 2014. godine, i da su Rusi krenuli da ih zamene, prenosi AP.

Hila je za AP izjavio kako se trupe na terenu trude da se pridržavaju originalnih ciljeva sirijske misije. On je rekao da SAD ostaju da ratuju zajedno sa kurdskim snagama protiv grupe Islamska država, i negirao da su im naftna polja Islamske države izvor prihoda. Tramp je, međutim, rekao da je misija sada fokusirana na obezbeđivanje naftnih polja i infrastrukture.

Hil je, ipak, agenciji AP da ekstremisti Islamske države ostaju "globalna pretnja" i da je i dalje potrebno partnerstvo s Kurdima i međunarodna akcija.

Turske snage su učvrstile kontrolu na jednom delu granice, dok su sirijske vladine snage i njihovi ruski saveznici prešli na druge delove granice prema rusko-turskom sporazumu.

Američki zvaničnici naglašavaju da se neće boriti protiv Turske, NATO saveznika.

Hil je rekao da njegove trupe nastavljaju sa obukom, savetovanjem i opremanjem snaga koje predvode Kurdi. SDF čuva naftna polja, a SAD im pruža pomoć u tome, kao i u obezbeđivanju oko 11.000 zatvorenika iz IS koji se nalaze u objektima u kojima upravljaju SDF, rekao je.

Sirijske vlasti su spremne da uključe kurdske jedinice u vladine snage da bi potisnule Tursku na severu, ali Kurdi još nisu za to spremni, izjavio je sirijski predsednik Bašar el-Asad.

Asad je napomenuo da je, pošto su Rusija i Turska potpisale memorandum, sirijsko ministarstvo odbrane zvanično spremno da prihvati borce Narodne zaštitne jedinice Kurda u redovnu vojsku kao deo programa koji "uzima u obzir posebnosti ovog regiona", prenosi TAS S.

"Međutim, zvanični odgovor je, kako vidimo, bio je sledeci - Kurdi sada nisu spremni da se pridruži sirijskoj vojsci i nameravaju da zadrže oružje u ovim regionima", rekao je Asad.

Prema njegovim rečima, Damask uz rusku pomoć pokušava da ubedi kurdske jedinice da se pridruže sirijskoj vojsci i bore protiv turskog osvajača za povratak teritorija na severu Sirije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.