Izvor: Blic, 10.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlamentarci traže sankcije protiv režima u Mjanmaru

Interparlamentarna unija (IPU), koja okuplja više od 40.000 parlamentaraca iz 147 zemalja, osudila je danas kršenje ljudskih prava u Mjanmaru i pozvala na uvođenje sankcija protiv vojne hunte u toj zemlji.

Ta organizacija izrazila je veliku zabrinutost zbog "brutalne upotrebe sile od strane policije i vojske u Mjanmaru protiv mirnih demonstracija koje su predvodili budistički monasi i građani".

Komitet IPU zadužen za praćenje nasilja nad poslanicima u svetu saopštio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je da je nekoliko parlamentaraca u Mjanmaru uhapšeno tokom nedavnih demonstracija protiv vojnog režima.

"Nije reč samo o Aung San Su Či koja je uhapšena, već i o nekoliko parlamentaraca, kao i o nedužnim civilima i budističkim monasima", saopštio je Komitet IPU.

Unija je zatražila i pooštravanje ekonomskih sankcija i uvođenje embarga na isporuke oružja Mjanmaru, ako se nešto u toj državi ne promeni na planu demokratizacije društva.

Pored Mjanmara, Komitet IPU baviće se ove sedmice sa još 56 slučajeva zlostavljanja paralmentaraca u svetu, pre svega u Kolumbiji, na Filipinima, Šri Lanki, Ekvadoru, Eritreji, Libanu i Zimbabveu.

Pre šest godina 11 poslanika paralmenta Eritreje uhapšeno je zbog pozivanja na demokratizaciju zemlje. Od tada im se gubi svaki trag.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.