Parada u čast 75. godišnjice probijanja opsade Lenjingrada

Izvor: Vostok.rs, 27.Jan.2019, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parada u čast 75. godišnjice probijanja opsade Lenjingrada

Sankt Peterburg obeležava 75. godišnjicu potpunog oslobađanja Lenjingrada od nacističke opsade tokom Drugog svetskog rata. Na Dvorskom trgu održana je parada na kojoj su učestvovali vojnici i tehnika Zapadnog vojnog okruga. Ukupno je na paradi učestvovalo više od 2,5 hiljada vojnika, oko 80 jedinica vojne i specijalne tehnike. 

  Mehanizovani konvoj predvodio je tenk T-34, a za njim su išla pešadijska borbena vozila BMP-3, tenkovi T-72-B3, oklopni transporteri BTR-82A, oklopna vozila „Tigar“, UAZ i „Tajfun“, artiljerijski lanseri i sistemi za lansiranje „Tornado“.  
Opsada Lenjingrada trajala je od 8. septembra 1941. godine do 18. januara 1944. godine. Blokada je probijena posle gotovo 900 dana, ali su na potpuno oslobođenje stanovnici Lenjingrada morali da sačekaju još godinu dana. Tokom godina opsade, prema različitim izvorima, umrlo je između 400.000 i 1.500.000 ljudi. Tokom Nirnberškog procesa figurirala je cifra od 632.000 ljudi. Samo tri odsto njih poginulo je od bombardovanja i granatiranja — ostali su umrli od gladi.  

Pogledaj vesti o: Vojna parada

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Godišnjica pada nacističke opsade Lenjingrada

Izvor: RTS, 27.Jan.2019

U Sankt Peterburgu održana je vojna parada povodom 75. godišnjice pada nacističke opsade u Drugom svetskom ratu toga grada, tadašnjeg Lenjingrada. Ruski predsednik Vladimir Putin položio je cveće na spomenik vojnicima koji su poginuli tokom opsade. ...

Nastavak na RTS...

Vojna parada povodom godišnjice oslobođenja Lenjingrada

Izvor: RTS, 27.Jan.2019

Pre 75 godina, Lenjingrad, današnji Sankt Peterburg, sovjetske trupe potpuno su oslobodile od nacističke opsade. Ruski predsednik Vladimir Putin poručuje – nacistima nikada neće biti oprošteno. . Opsada Lenjingrada jedna...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.