Papa se pokajao pred Britancima

Izvor: Press, 17.Sep.2010, 08:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa se pokajao pred Britancima

Poglavar Rimokatoličke crkve na početku četvorodnevne posete Velikoj Britaniji prvi put je direktno priznao da su sveštenici katoličke crkve seksualno zlostavljali decu. Na ulicama ga dočekale hiljade pristalica, ali i protivnika
Poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI stigao je juče u četvorodnevnu posetu Velikoj Britaniji tokom koje će posetiti Edinburg, Glazgov, London i Birmingem. To je prvi dolazak nekog od poglavara Svete >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << stolice na tlo Britanije od 1982. godine.
Prvi dan posete Benedikta XVI obeležilo je papino, do sada, najdirektnije priznanje da su sveštenici Katoličke crkve seksualno zlostavljali decu.
Papa Benedikt XVI izjavio je novinarima u avionu na letu za Edinburg da se Rimokatolička crkva nije dovoljno odlučno i brzo obračunala sa sveštenicima pedofilima.
- Bio sam šokiran i vrlo ožalošćen vestima da sveštenici zlostavljaju decu. Crkva nije bila dovoljno budna i pažljiva da se takvi slučajevi ne dogode, ali ni brza u preduzimanju potrebnih mera nakon saznanja da su se dogodili - rekao je Benedikt XVI i dodao da je sada prioritet crkve da pomogne žrtvama da zaleče rane i povrate poverenje u crkvu.

Papa se nakon sletanja na aerodrom u Edinburgu, gde ga je sačekao vojvoda od Edinburga, Filip, sastao sa britanskom kraljicom Elizabetom II u njenoj zvaničnoj rezidenciji u Škotskoj, koju koristi tokom leta. Kako navode analitičari, njihov susret je od velikog značaja za pomirenje između kraljičine zvanično protestantske nacije i Rimokatoličke crkve nakon istorijske podele iz 16. veka kada se tadašnji engleski kralj Henri VIII odvojio od Rima i osnovao protestantsku Anglikansku crkvu.
Nakon prijema kod kraljice, papa je, vozeći se u specijalnom „mercedesu", učestvovao u paradi kroz centar Edinburga, gde ga je pozdravilo više desetina hiljada vernika.

Povodom posete rimokatoličkog poglavara oglasio se i premijer britanske vlade Dejvid Kamerun koji je izjavio da će četiri dana papine posete biti veoma specijalna, ne samo za šest miliona katolika u Britaniji već i za mnoge vernike širom zemlje.
S druge strane, protivnici papinog dolaska u Britaniju se u svim mestima koja će papa obići pripremaju za demonstracije. Oni navode da su razlozi za proteste, pored pedofilskih skandala, tvrdolinijski i duboko konzervativni stavovi Benedikta XVI prema homoseksualnosti, abortusu, istraživanju matičnih ćelija i korišćenju kondoma u prevenciji side.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.