Izvor: B92, 29.Okt.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa: Pedofilija je zločin

Vatikan -- Papa Benedikt XVI pedofiliju nazvao strašnim zločinom i rekao da je Crkva zato izgubila poverenje vernika.

Poglavar Rimokatoličke crkve je u razgovoru sa irskim biskupima, u Vatikanu, pedofiliju prvi put nazvao zločinom i rekao da je potrebno razjasniti takve slučajeve, kazniti počinioce, uvesti preventivne mere i pomoći žrtvama, prenosi slovenački portal 24ur.com.

"Takve zloupotrebe su utoliko tragičnije ukoliko je počinilac sveštenik", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Benedikt XVI i dodao da treba preduzeti sve korake da se takvi slučajevi ne ponavljaju, a da Crkva mora da vrati poverenje koje je zbog takvih događaja izgubila. "Načela pravednosti treba poštovati, a žrtve i svi koji su zbog tog strašnog zločina povređeni zaslužuju pomoć", rekao je papa.

Samo u dablinskoj biskupiji je, prema podacima irske rimokatoličke crkve, od 1940. do danas za pedofiliju optuženo više od 100 sveštenika i drugih verskih predstavnika. Vlada Irske je 2000. osnovala posebnu komisiju, koja proučava slučajeve zloupotreba dece, od 1936. do 1999, u institucijama koje vodi Crkva, kao što su sirotišta, popravni domovi ili bolnice. Na adresu te komisije je do marta prošle godine stiglo 5.300 prijava za slučajeve seksualnog iskorišćavanja dece koje su činili predstavnici Rimokatoličke crkve.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.