Izvor: B92, 11.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa: Nauka i vera se dopunjuju

Vatikan -- Nauka je toliko brzo napredovala u 20. veku da se ljudi pitaju kako hrišćanstvo može da bude u skladu sa njom, kaže Benedikt XVI.

Ali, nauka i religija nisu u međusobnoj suprotnosti i hrišćani ne treba da se plaše u pokušaju da razumeju kako one jedna drugu dopunjavaju u objašnjenju misterije života na zemlji, rekao je papa. Dijalog religije i nauke u stvari treba da pomogne da vernik vidi "logiku vere u Boga", rekao je papa članovima kancelarije Vatikana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za doktrinu.

Naučna otkrića ponekad dođu tako brzo da postane veoma komplikovano da se prepozna kako je ona kompatibilna sa istinom otkrića Boga o čoveku i svetu, rekao je papa. Crkva ne treba da se plaši izazova usklađivanja vere i razlog zašto je Bog u suštini, gospodar svih bića i cele istorije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.