Papa Benedikt XVI protiv veštačke oplodnje

Izvor: Blic, 25.Feb.2012, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa Benedikt XVI protiv veštačke oplodnje

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Benedikt XVI pozvao je danas bračne parove koji ne mogu da imaju decu da izbegavaju veštačku oplodnju, opisujući taj metod "kao oblik arogancije". Papa Benedikt XVI

Govoreći na kraju trodnevne konferencije u Vatikanu o lečenju neplodnosti, papa je rekao da crkva podučava parove da je brak jedino dozvoljeno mesto za začeće deteta.

"Brak predstavlja jedino mesto vredno za nastanak novog ljudskog bića", rekao je Benedikt XVI.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Papa je istakao da je Rimokatolička crkva protiv veštačke oplodnje, smatrajući da neplodni parovi ne treba tome da pribegavaju, već da dete treba da nastane prirodnim seksulanim putem između supruga i supruge.

"Ljudsko i hrišćansko dostojanstvo stvaranja, u stvari se ne sastoji u 'proizvodnji', već o vezi između supružnika, o izrazu ljubavi između njih, ne samo na biološkom već i na duhovnom nivou", ocenio je papa.

Prema njegovim rečima, stručnjaci o plodnosti i toj nauci treba da se opiru "fascinaciji tehnologije o veštačkoj plodnosti". Papa je rekao da je to "za naučnike lako rešenje, čak i arogantno ponašanje uzeti mesto stvaraoca".

Donacija sperme ili jajne ćelije, kao i metod veštačke oplodnje "in vitro" crkva zabranjuje, opisujući kao nešto protiv vere.

Papa je ocenio da je "logika profita izgleda dominirala u polju neplodnosti i ljudskog stvaranja". Dodao je da crkva ohrabruje medicinska istraživanja protiv neplodnosti.

Povezane vesti: Papa: Božić će ove godine biti težak zbog ekonomske krize Papa: Povukao bih se ako ne bih mogao da vodim crkvu

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Papa protiv veštačke oplodnje

Izvor: B92, 25.Feb.2012

Vatikan -- Papa Benedikt XVI pozvao je bračne parove koji ne mogu da imaju decu da izbegavaju veštačku oplodnju, opisujući taj metod "kao oblik arogancije"...Govoreći na kraju trodnevne konferencije u Vatikanu o lečenju neplodnosti, papa je rekao da crkva podučava parove da je brak jedino dozvoljeno...

Nastavak na B92...

Papa: Brak jedini način za začeće

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Feb.2012

VATIKAN - Papa Benedikt XVI pozvao je danas bračne parove bez djece da izbjegavaju vještačko oplođavanje i kazao da je brak jedino mjesto za začeće djeteta, javio je AP.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Papa: Greh je začeti dete u epruveti

Izvor: Vesti-online.com, 25.Feb.2012

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Benedikt XVI pozvao je danas bračne parove koji ne mogu da imaju decu da izbegavaju veštačku oplodnju, opisujući taj metod "kao oblik arogancije"...Govoreći na kraju trodnevne konferencije u Vatikanu o lečenju neplodnosti, papa je rekao da crkva podučava parove...

Nastavak na Vesti-online.com...

Papa: Brak jedini način za začeće

Izvor: B92, 26.Feb.2012, 11:40

Papa Benedikt XVI pozvao je bračne parove bez dece da izbegavaju veštačko oplođavanje, i kazao da je brak jedino mesto za začeće deteta...Papa je, na kraju trodnevne konferencije u Vatikanu o lečenju neplodnosti, naglasio da je katolička crkva protiv veštačke oplodnje i da crkva ohrabruje medicinska...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.