Palestinski zvaničnik: Mirovni plan SAD osuđen na propast

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Jun.2018, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palestinski zvaničnik: Mirovni plan SAD osuđen na propast

Portparol palestinskog predsednika Nabil Abu Rudejne izjavio je danas da je svaki mirovni plan SAD za Bliski istok koji zaobilazi Palestince osuđen na propast.

On je ocenio da su izaslanici američkog predsednika Donadla Trampa zapali u ćorsokak jer se ne dogovoraju s Palestincima, niti uzimaju u obzir njihove stavove.

Rudejne veruje da bi SAD morale odbaciti iluziju da će stvaranje lažnih činjenica i falsifikovanje istorije pomoći da se te iluzije prodaju, preneo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je AP.

Trampov visoki savetnik i zet Džared Kušner se sa bliskoističnim izaslanikom Džejsonom Grinblatom i ambasadorom SAD Dejvidom Fridmanom u petak sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Jerusalimu.

Generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saeb Erekat je danas ocenio da je njihova poseta Bliskom istoku, koja je obuhvatila Jordan, Saudijsku Arabiju, Egipat, Katar i Izrael, ali ne i palestinske teritorije, zapravo pokušavaj da zbace Palestinsku upravu na Zapadnoj obali, preneli su izraelski mediji.

Erekat je takođe optužio Trampove izaslanike da nameravaju da unište Agenciju UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNWRA) obezbeđujući "direktno pomoć zemljama u kojima su izbeglice i obezbeđujući pomoć u visini od milijardu dolara pojasu Gaze, ne uključujući UNWRA".

Američki izaslanici su o toj pomoći razgovorali sa svojim arapskim sagovornicima.

Očekuje se da će Trampova administracija uskoro predstaviti bliskoistočni plan, nakon njegovog obećanja da postigne konačni sporazum.

Palestinci međutim ne kontaktiraju s Amerikancima otkako je Tramp u decembru prošle godine priznao Jerusalim kao glavni grad samo Izraela, a čiji istočni deo Palestinci žele da bude glavni grad njihove buduće države.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.