Palestinci otvorili muzej bez eksponata

Izvor: Blic, 19.Maj.2016, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palestinci otvorili muzej bez eksponata

Palestinski lideri su na Zapadnoj obali otvorili muzej posvećen kulturi Palestinaca iako nedostaje ono što se nalazi u takvim mestima - eksponati.

Muzej je građen više od dve decenije i za to je potrošeno 24 miliona dolara, a inauguracija je proslavljena bez ijednog umetničkog dela.

Nalazi se kraj Ramale i ima amifitetar, baštu i istraživačke centre, ali uprava nije mogla da se sporazume o prvoj izložbi u tom zdanju pa su zidovi ostali potpuno goli.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Predsedavajući muzeja Omar Katan je ocenio da je završetak izgradnje zdanja važan simbol za Palestince, najavivši da će eksponati stići u junu.

Prvobitno je bilo planirano da tema prve izložbe bude iskustvo palestinskih izbeglica, ali se od toga odustalo zbog nesporazuma između uprave muzeja i bivšeg direktora, navodi Bi-Bi-Si (BBC), čiji dopisnik komentariše da Palestinci sebe smatraju narodom bez domovine, a sada imaju muzej bez eksponata.

Predsedavajući muzeja kaže da ne smatra sramotnim to neubičajeno otvaranje. Kada bude eksponata palestinski muzej će beležiti priču palestinskog naroda i njihovog raseljavanje zbog stvaranja države Izrael 1948. godine.

Takođe će biti mesto za izlaganje kolekcija privatnih porodičnih fotografija.

"Mi slavimo činjenicu da je završen na vreme. Slavimo bašte. Želeli smo da se držimo datuma. Mislim da je vrlo važno za nas psihološki da budemo u stanju da ostvarimo obećanja koje smo dali. Tako da smo odlučili da otvorimo sada umesto da čekamo inauguralnu izložbu", rekao je Katan za AFP.

"Muzej će reći svetu, čitavom svetu, da smo mi ovde, da smo mi još uvek ovde i da ćemo nastaviti tu da budemo i gradimo našu nezavisnu državu. Niko nam ne može poreći to pravo. Mi smo ovde usađeni od praskozorja istorije," rekao je palestinski predsednik Mahmud Abas na ceremoniji otvaranja.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Palestinci otvorili muzej bez eksponata

Izvor: Radio 021, 19.Maj.2016

Palestinski lideri su na Zapadnoj obali otvorili muzej posvećen kulturi Palestinaca iako nedostaje ono što se nalazi u takvim mestima - eksponati...Muzej je građen više od dve decenije i za to je potrošeno 24 miliona dolara, a inauguracija je proslavljena bez ijednog umetničkog dela...Nalazi se...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.