Pale cene nafte u očekivanju dogovora oko Irana

Izvor: Blic, 12.Nov.2013, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pale cene nafte u očekivanju dogovora oko Irana

NJUJORK/LONDON - Cene nafte su danas pale, u očekivanju najnovijeg razvoja situacije oko ograničavanja iranskog nuklearnog programa, navode analitičari.

Barel američke “lake” nafte za isporuku u decembru koštao je na Merkantilnoj berzi u Njujorku 94,86 dolara, odnosno 28 centi manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, dok je nafta tipa “brent” u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Londonu pojeftinila za 23 centa na 106,17 dolara za barel, prenosi Frans pres.

“Posle jučerašnjeg skoka cena nafte zbog nepostizanja napretka u iranskim nuklearnim pregovorima, danas smo se suočili sa padom cena”, izjavio je tržišni analitčar Dezmond Čua iz singapurske kompanije “CMC Markets”.

Cene nafte su juče porasle, pošto maratonski pregovori u Ženevi, koji su održani između Irana i vodećih svetskih sila, nisu rezultirali dogovorom, koji bi doneo labavljenje sankcija prema izvozu iranske nafte i vratio tog velikog proizvođača nafte na globalno tržište.

Međutim, pregovarači su istakli da su sve bliže postizanju kratkoročnog sporazuma koji će stati na kraj iranskim nuklearnim aktivnosti.

Sankcije koje su nametnute Iranu imaju za cilj da okončaju nuklearne aktivnosti te zemlje, koje, prema rečima zapadnih sila, Iran koristi za razvijanje nuklearnog oružja.

Takozvana grupa zemalja P5 plus jedan - Velika Britanija, Francuska, SAD, Rusija i Kina plus Nemačka - i Iran okupiće se ponovo 20. novembra u Ženevi kako bi pokušali da postignu kratkoročni sporazum.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pale cene nafte u očekivanju dogovora oko Irana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Nov.2013

Cene nafte su danas pale, u očekivanju najnovijeg razvoja situacije oko ograničavanja iranskog nuklearnog programa, navode analitičari.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.