Pala moldavska vlada

Izvor: B92, 12.Nov.2019, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pala moldavska vlada

Moldavska vlada je pala pošto je izgubila glasanje o poverenju u parlamentu.

Premijerka Maja Sandu i njena vladajuća koalicija su dobili poverenje samo 38 od 101 poslanika.

Parlamentarne stranke sada imaju tri meseca da oforme novu vladajuću većinu, a ako u tome ne uspeju ići će se na prevremene izbore.

Moldavija je jedna od najsiromašnijih država Evrope, pod teretom korupcije i političke nestabilnosti. Ta zemlja je strateški važna i za zapad i za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rusiju otkako je 1991. proglasila nezavisnost od Sovjetskog Saveza.

Odnosi između proevropske koalicije ACUM, koju predvodi Sandu, i proruskih socijalista, koji su zajedno činili vladajuću koaliciju, pogoršani su zbog premijerkinog plana da preuzme kontrolu nad imenovanjem vrhovnog državnog tužioca, za šta Sandu tvrdi da je ključ u borbi protiv korupcije. Socijalisti su želeli da tužioca bira specijalna komisija.

Nekoliko stotina pristalica Sandu je demonstriralo ispred parlamenta ali nije bilo nasilja.

"Danas nije izdana samo vlada koja štiti interese naroda nego i svaki građanin koji se nadao da će pravda uskoro biti zadovoljena i njegov život biti bolji", navela je Sandu na Fejsbuku.

Sandu je u govoru pre glasanja o poverenju pohvalila antikorupcijsko delovanje svoje vlade ali i da kratko vreme koje je imala na raspolaganju nije dovoljno za veće promene.

"Ekonomska situacija je lošija samo za one koji su obustavili svoje korupcionaške šeme. Građani nisu očekivali čuda u roku od pet meseci. Oni razumeju i cene odgovornu vladu, sačinjenu od iskrenih ministara koji su preuzeli funkcije da bi poboljšali živote ljudi", rekla je Sandu.

Ona je na premijersku funkciju došla u junu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PALA VLADA U MOLDAVIJI: Premijerki veruje samo 38 poslanika

Izvor: Kurir, 12.Nov.2019

Moldavska vlada je danas pala pošto je izgubila glasanje o poverenju u parlamentu.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.