PUČ U VENECUELI: Gvaido pokrenuo Operaciju Sloboda

Izvor: Mondo, 30.Apr.2019, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUČ U VENECUELI: Gvaido pokrenuo Operaciju Sloboda

Predsednik parlamenta i samoproglašeni "privremeni predsednik" Venecuele, Huan Gvaido, pokrenu je danas "Operaciju Sloboda", a time praktično i puč u zemlji za svrgavanje predsednika Nikolasa Madura.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ariana Cubillos

"Operacija Sloboda", koja je "poslednja faza svrgavanja predsednika MAdura" krenula je mitingom ispred vojne baze u Karakasu, gde su se začuli i pucnji, javlja Rojters pozivajući se na navode očevidaca.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Izvor: Youtube/CNN

Prema njihovim rečima, došlo je do razmene vatre između muškaraca u vojnim uniformama, koji su bili u pratnji Gvaida i vojnika koji podržavaju Madura, predsednika koji je suštinski odbio da prihvati rezultate parlamentarnih izbora formiranjem paralelne "Ustavotvorne skupštine".

Venecuelanci dobijaju humanitarne pakete, ali od CK

Britanska agencija prethodno je objavila, pozivajući se na svedoke, da su venecuelanske bezbednosne snage ispalile suzavac na Gvaida, kada se sa grupom ljudi u vojnim uniformama okupio ispred baze vazduhoplovstva u Karakasu.

Skup taj "socijalizam": Venezuela rasprodaje zlato

Gvaido je ranije danas izjavio da je počeo "završnu fazu" svog plana da smeni predsednika Nikolasa Madura, pozivajući Venecuelance i vojsku da ga podrže i okončaju Madurovu uzurpaciju.

On tvrdi da ima podršku vojnika za početak "završne faze" okončanja "Madurove uzurpacije vlasti".

Vlada Venecuele saopštila je da je to mali ustanak i optužila Gvaida za pokretanja državnog udara koji su, odmah, podržali iz Vašingtona jer SAD su "priznale" Gvaida za privremenog predsednika.

Today interim President Juan Guaido announced start of Operación Libertad. The U.S. Government fully supports the Venezuelan people in their quest for freedom and democracy. Democracy cannot be defeated. #EstamosUnidosVE

— Secretary Pompeo (@SecPompeo) April 30, 2019

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.