POLICIJA SUZAVCEM RASTERALA DEMONSTRANTE U SOLUNU

Izvor: Kurir, 11.Sep.2011, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POLICIJA SUZAVCEM RASTERALA DEMONSTRANTE U SOLUNU

SOLUN - Grčka policija je suzavcem rasterala demonstrante u Solunu koji su demonstrirali protiv mera štednje uoči godišnjeg govora premijera o ekonomiji . Od taksista do navijača, više od 17.000 gnevnih građana je protestovalo u drugom po veličini gradu Grčke

SOLUN - Grčka policija je suzavcem rasterala demonstrante u Solunu koji su demonstrirali protiv mera štednje uoči godišnjeg govora premijera o ekonomiji . Od taksista do navijača, više od 17.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << gnevnih građana je protestovalo u drugom po veličini gradu Grčke.

Policija je saopštila da je bila napadnuta signalnim pištoljima, kamenjem, palicama i "molotovljevim koktelima", i da je uhapsila dve osobe, a radi provere zadržala 94.

Socijalistička vlada premijera Jorgosa Papandreua je nametnula bolne mere štednje - smanjenje penzija i plata, a povećanje poreza i uzrasta za penzionisanje, da bi vitalnim međunarodnim kreditima od 219 milijardi evra obezbedila finansijski spas.

Ali, pokušaj štednje nije uspeo, ni oživljavanje brzo propadajuće privrede usred rekordne nezaposlenost, što je izazvalo nove nevolje na tržištu. Ministar finansija Evangelos Venizelos je u petak bio primoran da negira glasine o tome da će Grčka proglasiti moratorijum na plaćanje (bankrot) tokom vikenda. Glasine o "bankrotu", uz iznenadne ostavke visokog zvaničnika Evropske centralne banke Jirgena Štarka, obnovile su strahovanje na trzištu, te je kamata na grčke 10-godišnje obveznice skočila na 21 odsto.

Grčka ima najgori kreditni rejting u svetu, samo jedan stepen iznad moratorijuma. U Solunu u subotu nekoliko hiljada taksista je protestovalo zbog promene načina izdavanja dozvola za tu delatnost koja se time otvara za sve interesente.

Članovi dva najveća sindikata Grčke, studenti, anarhisti, čak i navijači solunskog Fudbalskog kluba Iraklis, pridružili su se protestu. Istovremeno je oko 2.000 članova komunističkog sindikata mirno protestovalo u Atini. Uprkos glasinama o propasti, Venizelos je u subotu insistirao da će se Grčka izvući.

"Ko veruje da je Grčka slomljena ili da nema nade, jasno je da nema veze sa stvarnošću", rekao je ministar. "Dva naredna meseca su ključna za sam opstanak naše zemlje - to su dva meseca čiji će svaki dan biti dug kao godina". Grčka treba da do kraja oktobra zaključi pregovore o kompleksnom sporazumu o zameni obveznica prema kojem će njeni privatni poverioci - uglavnom banke i penzijski fondovi, preuzeti gubitak u zamenu za nove, sigurnije obveznice.

Grčka mora i da ubedi Evropsku uniju i Međunarodni monetarni fond koji joj daju spasonosne kredite, da napreduje u fiskalnoj disciplini, reformama i privatizaciji. Ako u tome ne uspe, Atina neće dobiti sledećih 8 milijardi evra kredita, i moraće da "bankrotira" za nekoliko nedelja.

"Najjasnija poruka Grčke... je da smo apsolutno odlučni - ne uzimajući bilo koju političku cenu u obzir - da u potpunosti ispunimo svoje obaveze prema našim partnerima", ukazao je Venizelos. Ali, ministar je upozorio da ekonomija koja je u trećoj godini recesije, opada brže od očekivanog što dodatno otežava smanjenje budžetskog deficita na 7,5 odsto bruto-domaćeg proizvoda ove godine.

"Prognoza je u maju bila 3,8 odsto smanjenja (privredne aktivnosti), a sada je iznad 5 odsto", rekao je on. Izabrani pre dve godine sa 10 odsto prednosti, Papandreuovi socijalisti gledaju kako im popularnost bledi dok seku rashode.

Anketa u nedeljnom izdanju atinskog lista "Katimerini" pokazuje da konzervativna opozicija vodi sa 4 procenta: 32 prema 28 odsto, ali i prognozu da bi Parlament bio podeljen tačno pola-pola ako bi izbori bili sada.

Pod prethodnom, konzervativnom vladom, Grčka je falsifikovala neke od svojih finansijskih podataka da bi sakrila pravi obim problema duga.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.