Ova žena menja istoriju Irana

Izvor: Blic, 15.Apr.2015, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ova žena menja istoriju Irana

Marzije Afham prva je žena koja će u Iranu biti postavljena za ambasadora posle Islamske revolucije 1979. godine. Ona će biti na čelu misije u istočnoj Aziji. Za sada nije poznato u kojoj će zemlji predstavljati Iran, jer njeno imenovanje još nije zvanično objavljeno.

Marzije Afham, prvi portparol ministarstva spoljnih poslova u Iranu, biće druga žena ambasador u istoriji Irana.

Predsednik Irana Hasan Ruhani izjavio je ove nedelje da smatra da je njegova vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dužna da obezbedi ravnopravne šanse ženama i izneo kritike na račun akcija verske policije protiv žena koje izvrdavaju obavezu nošenja hidžaba tako što otkrivaju kosu.

Prva žena ambasador

Za vreme vladavine poslednjeg iranskog šaha Reze Pahlavija, druga žena, Mahrangiz Dolačahi, koja je tri puta bila premijer i poznata kao pobornik zakona o zaštiti porodice, koji je ženama dao pravo na razvod i starateljstvo nad decom, postala je ambasador u Danskoj 1976. godine i obavljala je taj posao sve do revolucije.

 Odluka o ukidanju ove diskriminatorske prakse, međutim, nije isključivo u njegovim rukama.

Gisu Nija, zamenik direktora Internacionalne kampanje za ljudska prava u Iranu (ICHRI), pozdravio je juče odluku o imenovanju Afhamove.

“Ovo je svakako dobra vest za žene u Iranu”, izjavio je Nia za “Gardijan”.

“Imenovanjem je učinjen pozitivan korak - nismo imali ženskog ambasadora od 1970-tih godina, ali to ne umanjuje stalnu zabrinutost zbog zakona koji čeka usvajanje u iranskom parlamentu i koji treba da ograniči ulogu žene u javnom sektoru”, dodao je on.

Uprkos pogoršanju situacije u oblasti ženskih prava posle Islamske revolucije, one su nastavile da obavljaju poslove u vladi. Afhamova je veteran iranske diplomatske službe i oko 30 godina je bila pomoćnik u ministarstvu, a kasnije i šef odeljenja za odnose sa javnošću.

Godine 2013, posle predsedničkih izbora koji su doveli Ruhanija na vlast, novi ministar inostranih poslova, koji se školovao u SAD, Muhamed Džavad Zarif, imenovao je Afhamovu za svog portparola. Bila je prva žena u Iranu na tako značajnom položaju, koji zahteva redovne kontakte s medijima.

 

Prošlog meseca “Amnesti internešnel” objavio je upozorenje zbog dva predloga zakona, čije uvođenje razmatra iranski parlament, a kojim bi bili ukinuti progresivni zakoni o planiranju porodice tako što bi zabranili dobrovoljnu sterlizaciju i učinili nedostupnim sredstva za kontracepciju kako bi se izazvao rast stanovništva.

Kako se navodi u upozorenju organizacije, Iranke bi na taj način bile unazađene za nekoliko decenija i bile bi svedene na “mašine za proizvodnju beba”.

Iako Iranke imaju pravo glasa i mogu da voze, diskriminacijski zakoni opstaju. One su dužne da u javnosti nose “hidžab”, a njihovo svedočenje na sudu ima upola manji značaj od svedočenja muškarca.

Da bi putovale u inostranstvo, žene u Iranu moraju da dobiju dozvolu od supruga ili zvaničnog staratelja, na primer, oca.

Osim toga, vlada u Iranu nerado unapređuje žene koje nisu udate. Kako se saznaje, nova ambasadorka Afhamova se udala prošle godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.