Otvoren konkurs za posao dželata

Izvor: Radio 021, 19.Maj.2015, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren konkurs za posao dželata

Saudijska Arabija raspisala je konkurs za zapošljavanje osam novih dželata pošto se broj izvršenih smrtnih kazni u toj državi popeo na 85 od početka godine.

U opisu posla u oglasu, koji je juče osvanuo na internetu, navodi se da nikakva posebna obuka nije potrebna. Od egzekutora će se tražiti da javno odrubljuju glave osuđenim kriminalcima, kao i da amputiraju ekstremitete osuđenicima za lakša krivična dela.

U oglasu se dodaje da će se egzekutori smatrati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << "verskim funkcionerima" jer će služiti verskim sudovima i imaće plate poput nižih državnih službenika.

Saudijska Arabija se nalazi na trećem mestu, posle Kine i Irana, kao država u kojoj se najviše primenjuje smrtna kazna, a broj izvršenih pogubljenja naglo je porastao nakon stupanja kralja Salmana na presto u januaru. Saudijska Arabija je, za manje od pet meseci, skoro dostigla broj od 90 pogubljenja, koliko je izvršeno tokom cele 2014. godine, navodi "Amnesti Interešenal".

Kriminalci se obično pogubljuju u Saudijskoj Arabiji javnim odrubljivanjem glave, iako se povremeno izriče smrt kamenovanjem ili streljanjem. Smrtna kazna izriče se za nasilne zločine, poput ubistva ili silovanja, bogohuljenja, preljube, trgovine drogom, praktikovanja vradžbina i magije.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.