Otkrivena spomen ploča u čast dr Miodraga Lazića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2021, 15:02

Otkrivena spomen ploča u čast dr Miodraga Lazića

U Kliničkom centru u Nišu danas je otkrivena spomen ploča u čast hirurga i dugogodišnjeg direktora Urgentnog centra u Nišu Miodraga Lazića.

Dr Lazić je preminuo na današnji dan prošle godine, posle dve nedelje borbe sa korona virusom.

Otkrivanju spomen ploče prisustvovali su ministar zdravlja Zlatibor Lončar, uprava KC Niš, članovi porodice dr Lazića.

Na spomen ploči su i reči, koje je dr Laza ostavio u oproštajnoj poruci:

"Otišao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sam časno i pošteno. Stajao sam na prvoj liniji".

Inicijativu za postavljanje spomen ploče pokrenulo je Udruženje penzionisanih pripadnika Vojske i Vojnih veterana Srbije.

Lazićeva supruga Ana Lazić zahvalila je svima koji su doprineli da ta ideja bude realizovana.

"Prvi put dolazim u Urgentni centar posle Lazinog odlaska...ali sam i ponosna i srećna, jer znam da je ovo sve zaslužio. Znam koliko se borio za Urgentni centar, preponosna sam na njega i zahvalna što sam deo života proživela uz takvog čoveka", rekla je ona ne skrivajući emocije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da ne postoje reči koje mogu da opišu kakav je to čovek i stručnjak bio i čime je zadužio sve u zdravstvu.

"Njegovo iskustvo, znanje i ljudskost su neprocenjivo bogatstvo koje je postojalo. Vreme prolazi, ne znači da ga zaboravljamo, već ćemo ga se sve više sećati i pominjati ga, jer on je toliko uradio i za nas, za region, toliko je spasenih života, ukazane pomoći iza njega", rekao je Lončar.

Direktor KC Niš dr Zoran Perišić istakao je da je dr Miodrag Lazić veliko ime srpske medicine i možda najveće ime svetske ratne hirurgije.

"Čovek koji je spasao na hiljade ljudi u onom nesretnom ratu, koji nije štedeo sebe i koji je na kraju umro, jer nije sebe štedeo i uvek je bio, kao što je i napisao u oproštajnom pismu, u prvim redovima", rekao je Perišić.

Zoran Bajić iz Udruženja koje je iniciralo postavljanje spomen ploče rekao je da je danas ispunjen i srećom i tugom - tugom, jer Miodraga Lazića više nema među nama, ali srećan što je danas sigurno da će dr Laza otići u večnost.

"Hvala svima koji su pratili moju inicijativu i dali podršku realizaciji ove ideje i hvala dr Lazi što je postojao, takav kakav jeste", rekao je Bajić.

Dr Lazić bio je dugogodišnji lekar na Hirurškoj klinici KC Niš, direktor Urgentnog centra KC Niš i prvi ratni hirurg i ortoped-dobrovoljac na ratištima u BiH i RS.

Nakon ratnih godina objavio je i autobiografsku knjigu "Dnevnih ratnog hirurga".

Dobitnik je brojnih priznanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.