Otac Gojko Perović: Kraj svake polemike – da se u dobru sretamo

Izvor: Vostok.rs, 09.Jul.2020, 08:19

Otac Gojko Perović: Kraj svake polemike – da se u dobru sretamo

Nikome ne trebaju priče o tome da su ”Cuce zabranili popu dolazak”,  jer – niti je to moguće, niti je, samim tim, istina. I Cuce iz raznih crnogorskih gradova koji su se spremali za Ivanjdanski sabor, kao i tamošnji mještani – svi su, na vrijeme, znali da je skup otkazan, zbog zdravstvenih mjera. Nije bilo potrebe da me neko čeka tamo tokom noći, jer sam jasno i glasno najavio da ću, sa ocem Nemanjom Krivokapićem, doći ujutro, uoči službe – koja je za ovu priliku planirana  bez prisustva građana. Bog zna, i svi drugi znaju, da nas je u toj namjeri spriječila policija, a ne mještani Cuca. Policija koja je toga jutra blokirala sve prilaze Cucama! Mene su zaustavili u Bajicama, a oca Nemanju kod Mirca u Njegušima.
Pomenuti Ivanjdanski sabor održava se cijelu proteklu deceniju, liturgijskim sabranjem u ovoj drevnoj cuckoj crkvi, podignutoj s kraja 14. vijeka. 1934. g. ona je obnovljena i osveštena od strane ondašnjeg mitropolita Crnogorsko-primorskog g. Gavrila Dožića. Poslije Drugog svjetskog rata bješe strašno zapustjela, i najbolje domaći znaju u kakvom je stanju bila. Ličnom inicijativom i višegodišnjim trudom blaženopočivšeg oca Momčila Krivokapića (čiji preci počivaju pred ovom bogomoljom) ona je obnovljena 2009. g, tako da se u nju mili čovjeku doći. Od tada se Cuce tu sabiraju – jer se radi o crkvi kneza Bajka, koji je rodonačelnik većine cuckih bratstava. To što su cucki tradicionalni doček i gostoljublje, prema svojim bratstvenicima i plemenicima, zamijenile jake policijske patrole, to su naši domaći jadi – i to nema drugo ime. Ovim završavam svaku javnu priču na ovu temu. Želim svima Božiji blagoslov i duhovni mir, i da se u dobru sretamo, pred našim svetinjama. sveštenik Gojko Perović, Mitropolija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.