Izvor: Blic, 21.Jul.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuđeni na smrtnu kaznu kamenovanjem

Grupa advokata u Iranu saopštila je da su osam žena i jedan muškarac zbog preljube osuđeni na smrt kamenovanjem. Organizacija "Mreža advokata volontera" pozvala je poglavara iranskog pravosuđa da spreči izvršenje presuda, prenosi BBC na srpskom.

Poslednji zvaničan izveštaj o izvršenju smrtne kazne kamenovanjem u Iranu objavljen je prošle godine, izazvavši oštre osude organizacija za ljudska prava i EU.

Osam osuđenih žena, starosti od 27 do 43 godine, optužene >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su za prostituciju, incest i preljubu, dok je 50-godišnji muškarac, inače nastavnik muzike, optužen za nedozvoljeni odnos sa učenicom.

Advokati kažu da je više žena nego muškaraca osuđeno na ovu kaznu, jer su one obično manje obrazovane i imaju slabiju odbranu na sudu.

Šef iranskog pravosuđa je uveo moratorijum na kamenovanje 2002. godine, ali je jedan muškarac prošle godine kamenovan na smrt.

"Mreža advokata volontera" je takođe kritikovala strog novi kazneni sistem, o kojem parlament upravo raspravlja, i koji ponovo uvodi smrt kamenovanjem, potvrđuje izvršenje smrtne kazne maloletnim izgrednicima i upozorava na mogućnost smrtne kazne u slučajevima prelaženja iz islama u drugu veru.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Iranu smrtna kazna kamenovanjem

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Jul.2008

Osam  žena i jedan muškarac osuđeni su u Iranu na smrt kamenovanjem, a prema presudi suda u Teheranu krivi su jer su počinili preljub. Mreža odvjetnika volontera, pozvala je vlasti u Iranu da spriječe presudu. Iran je prošle godine ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Osuđeni na smrt kamenovanjem

Izvor: B92, 21.Jul.2008

Teheran -- Osam žena i jedan muškarac osuđeni su u Iranu na smrt kamenovanjem zbog špčinjene preljube, javio je Bi-Bi-Si... Mreža advokata volontera pozvala je vlasti u Iranu da spreče presudu. Okrivljene žene su u dobi od 27 do 43 godine, dok je muškarac star 50 godina. Uprkos moratorijumu,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.