Izvor: B92, 18.Dec.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuđeni Britanci iz Al Kaide

London -- Britanac Rangzib Ahmed proglašen je krivim jer je bio pripadnik Al Kaide i vođa ćelije te terorističke organizacije u Britaniji.

Porota Kraljevskog suda u Mančesteru proglasila je Ahmeda (33) krivim jer je bio vođa tročlane grupe Al Kaide koja je planirala napade, najverovatnije u inostranstvu. To je prva presuda te vrste u Britaniji.

Još jedan britanski državljanin islamske veroispovesti, Habib Ahmed (29), takođe je, u istom procesu, proglašen krivim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog pripadanja Al Kaidi.

Kako je preneo Rojters, njih dvojica nisu u rodbinskoj vezi, a presude će im biti sutra izrečene.

"Rangzib Ahmed je veoma opasan čovek. On se družio sa istaknutim teroristima, a život je posvetio stvaranju terorističkih mreža. Verujemo da mu je bila namera da isplanirala terorističke napade i da je masovna ubistva smatrao svojom dužnošću", navodi se u saopštenju policije.

Tužilaštvo je tokom suđenja iznelo dokaze da je Ahmed imao bliske kontakte sa istaknutim članovima Al Kaide, među kojima i sa Hamzom Rabiom, za koga se veruje da je zamenik Osame bin Ladena.

Habib Ahmed, taksista, uhapšen je kada su kod njega pronađena dva dnevnika sa detaljima pisanim nevidljivim mastilom o istaknutim operativcima Al Kaide, uključujući i Rabiu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.