Izvor: B92, 28.Avg.2009, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuđena zbog vređanja monarhije

Bangkok -- Sud u Tajlandu osudio je političku aktivistkinju na 18 godina zatvora zbog vređanja monarhije u govorima na političkim skupovima.

Darani Čarnačoengsilpakul (46) optužena je za kršenje zakona o zaštiti ugleda monarha kojim je predviđena zatvorska kazna od tri do 15 godina za "klevetu, uvrede i pretnje kralju, kraljici, prestolonasledniku ili regentu".

Daranijeva, poznata po nadimku "Da torpedo" zbog agresivnog nastupa, pritvorena je u julu 2008. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer je ocenjeno da u svojim govorima na javnim političkim skupovima vređa monarhiju.

Za tri različite izjave sud je Daranijevu, nekadašnju novinarku, osudio na šest godina zatvora, rekao je sudija Promadž Puze.

"Iako govori optužene nisu imali željeni efekat, pošto joj niko ne veruje, optužena ne može da izbegne krivicu", rekao je sudija.

Daranijeva je najavila da će se žaliti na presudu.

Suđenje je bilo zatvoreno za javnost zbog nacionalne bezbednosti i osetljivosti slučaja. Amnesti internešenel i druge grupe za zaštitu ljudskih prava izrazile su zabirnutost zbog mogućnosti da suđenje ne bude pravično.

Slučaj Daranijeve povezan je s dubokim političkim podelama u Tajlandu između pristalica puča iz 2006. godine protiv bivšeg premijera Taksina Šinavatre i Taksinovih pristalica i protivnika puča, među kojima je i Daranijeva.

Taksinove pristalice u bivšem premijeru vide jedinog legitimnog lidera i optužuju kraljeve savetnike da se mešaju u politiku i da su čak organizovali puč.

Protivnici bivšeg premijera tvrde da Taksin, koji je optužen za korupciju i zloupotrebu vlasti, želi da uzurpira vlast kralja Bhumibola Abduljadedža i da ukine ustavnu monarhiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.